Επ’ αόριστον άδεια παραμονής στους αγοραστές ακινήτων

 

Τη χορήγηση άδειας παραμονής σε ξένους που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα όχι για μια 5ετία αλλά για πάρα πολλά χρόνια, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, μιλώντας στο 7ο RE+D Business Forum που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, θα μπορούσε να δοθεί βίζα για όλο το χρονικό διάστημα που ο ξένος (εκτός Ε.Ε.) κρατήσει το ακίνητο στην κατοχή.

Η χορήγηση άδειας παραμονής πιθανότατα θα αφορά όσους κάνουν αγορές πάνω από 300.000 ευρώ, αποκλείοντας έτσι κάποιους οι οποίοι θα θελήσουν να μείνουν μόνιμα στη χώρα μας. Κατά κύριο λόγο είναι πάγιο αίτημα Ρώσων, Αράβων και εσχάτως Κινέζων που ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποια παραθεριστική κατοικία αλλά δεν μπορούν να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.
Ειδικά από τη Ρωσία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αγορά σπιτιών στη Χαλκιδική, την Κρήτη, τη Ρόδο κ.λπ.

Επίσης, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι προκειμένου να δοθούν κίνητρα για τους επενδυτές στο ελληνικό real estate υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για fast track δικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις που αφορούν μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις.

Στα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν για όσους θέλουν να κάνουν επενδύσεις σε ακίνητα περιλαμβάνεται και το σταθερό φορολογικό καθεστώς. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά σκέψεις, θα μπορούσαν, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης, Πέτρος Σελέκος, να υπογράφεται μια συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με τον επενδυτή που θα αναφέρει ότι δε θα αλλάζει για χρόνια το φορολογικό καθεστώς.

Αλλωστε, όπως είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρ. Ταπραντζής, οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται για το ύψος του φορολογικού συντελεστή αλλά κυρίως για το αν το φορολογικό καθεστώς είναι σταθερό.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=25816

Speak Your Mind