Άδεια παραμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές real estate

 

Της Μαρίνας Μάνη

Ειδική νομοθετική ρύθμιση προωθεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης στη Βουλή σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, με την οποία θα χορηγούνται ειδικές άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς που έχουν αγοράσει (ή θα αγοράσουν) ακίνητα στην Ελλάδα, αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Η άδεια θα είναι πολυετής αλλά –κατά την επισήμανση– θα αφορά μόνο την παραμονή και δεν θα συνεπάγεται δικαίωμα στην εργασία ούτε θα ανοίγει δρόμο για την απόκτηση ιθαγένειας.

Κατά την κυβέρνηση, το σημερινό καθεστώς λειτουργεί ως αντικίνητρο στο real estate λόγω της δυσκολίας που έχουν οι πολίτες χωρών εκτός ΕΕ να ζουν ή να επισκέπτονται τακτικά τα σπίτια που έχουν αγοράσει στην Ελλάδα.

Κατά τις πληροφορίες, η ρύθμιση εντάχθηκε  στο νομοσχέδιο για «τη διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις» που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ανάλογη κίνηση και από την Ισπανία

Την ίδια στιγμή, άδειες παραμονής σε ξένους υπηκόους που αγοράζουν σπίτια αξίας άνω των 160.000 ευρώ σχεδιάζει να προσφέρει και η ισπανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναζωπύρωσης της αγοράς real estate και προώθησης εκατοντάδων απούλητων κατοικιών.

Όπως μεταδίδει το CNBC επικαλούμενο δημοσίευμα των New York Times, ο υπουργός Εμπορίου της Ισπανίας, Jaime García-Legaz, ανέφερε της Δευτέρα κατά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρότασης πως στόχος είναι κυρίως Κινέζοι και Ρώσοι επενδυτές, οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά αγορά κατοικίας στην Ισπανία, επειδή δεν είναι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Jaime García-Legaz, η Ισπανία ακολουθεί τα βήματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, των δύο άλλων προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης που προσπαθούν να τονώσουν την αγορά κατοικίας χαλαρώνοντας τους όρους χορήγησης αδειών παραμονής σε ξένους υπηκόους.

Η Ισπανία προχωρά συνήθως σε έκδοση βίζας διάρκειας έως και 90 ημερών σε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. Η άδεια παραμονής για τους αγοραστές κατοικιών μεγάλης αξίας θα αφορά πολύ μεγαλύτερη περίοδο χωρίς, ωστόσο, να είναι αορίστου χρόνου. Οι λεπτομέρειες μένει ακόμα να καθοριστούν, αλλά η χορήγηση άδειας παραμονής δε θα συνεπάγεται άδεια εργασίας για τους νέους ξένους ιδιοκτήτες.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1670724

Speak Your Mind