Έρχεται κύμα μαζικών απεντάξεων έργων από το ΕΣΠΑ

 
espaΗ λογιστική αποτύπωση των απορροφήσεων συσκοτίζει την πραγματική πορεία του ΕΣΠΑ, που ήδη μπαίνει στη διετία της παράτασης έχοντας στα προγράμματα που αφορούν την Ανταγωνιστικότητα και τους Μικρομεσαίους, ποσοστά υλοποίησης της τάξης του 50%.
Πριν αλλάξει ο χρόνος, ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα ποσοστά απορρόφησης της δημόσιας δαπάνης στο ΕΣΠΑ,  που φθάνουν το 74%. Αυτό που θα είχε ενδιαφέρον θα ήταν να δοθούν αναλυτικά τα στοιχεία των εντάξεων, των απορροφήσεων και των υλοποιήσεων έργων, ανά μέτρο και δράση. Γιατί οι εντάξεις είναι ένα πράγμα, οι απορροφήσεις κάτι άλλο και, η υλοποίηση με την επί 5ετια τήρηση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι φορείς που εντάσσονται, κάτι τελείως διαφορετικό.
Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Voria.gr, το επόμενο διάστημα, από τα 1852 έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μεταποίηση στις νέες συνθήκες», περί τα 800 πρόκειται να απενταχθούνε γιατί παραμένουν  ανενεργά. Θα υπάρξει δηλαδή κύμα μαζικών απεντάξεων  και εξ όσων από έγκυρη πηγή πληροφορείται η Voria.gr, έχουν ήδη υπογραφεί περισσότερες από 60 αποφάσεις για την επιστροφή επιδοτήσεων γιατί επιχειρήσεις που μπήκαν σε προγράμματα δεν τηρούν τους όρους που αφορούν την απασχόληση (προσλήψεις και διατήρηση προσωπικού).
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι απεντάξεις θα μεταβάλλουν και τα ποσοστά των απορροφήσεων. Άλλωστε από τη σελίδα της Γ.Γ. Βιομηχανίας, διαπιστώνεται ότι τα προγράμματα που αφορούν Μικρομεσαίους, νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα αλλά και τις πράσινες υποδομές – επιχειρήσεις, έχουν ποσοστό εκταμίευσης κάτω του 35% στη δημόσια δαπάνη της ένταξης.
Αλλά στο 74% της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, έχουν συμπεριληφθεί και τα κονδύλια των μεγάλων οδικών αξόνων, το 8% της προκαταβολής του Προγράμματος, όπως και όλα τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ που τα διαχειρίζονται Τράπεζες και, αφορούν ως επί το πλείστον μικρές, πολύ μικρές αλλά μεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης, ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να εξετάζεται σε αυτή τη δύσκολη εποχή,  σχετίζεται με την υποχρεωτική παρακολούθηση, επί 5ετία, των έργων. Σε αυτή την 5ετία, η επιχείρηση θα τηρεί τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την απασχόληση;  Ακόμη χειρότερα, θα υπάρχει και θα βρίσκεται σε λειτουργία στη διάρκεια και λήξη αυτής της περιόδου;
Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι οι εντάξεις ή τα ποσοστά των απορροφήσεων, αλλά το εάν αυτά τα νούμερα συνεπάγονται ανάπτυξη, εάν μιλάμε δηλαδή για πραγματική ανάπτυξη ή, εάν πρόκειται για μία επίπλαστη εντύπωση που δημιουργείται σε περίοδο που η ιδιωτική οικονομία διψάει για αναπτυξιακούς πόρους.
της Άννης Καρολίδου

Speak Your Mind