Άδεια παραμονής στην Ελλάδα για τους ξένους επενδυτές

 

26027__toplou-monasteryΤη χορήγηση άδειας παραμονής για 10 στελέχη και τις οικογένειές τους των εταιρειών που πραγματοποιούν μεγάλες επενδυσεις στην Ελλάδα, προβλέπει το τελικό σχέδιο του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων του υπουργείου ανάπτυξης.

Επίσης, θα δίνεται άδεια πενταετούς διάρκειας σε όσους ξένους έχουν αγοράσει ακίνητο πάνω από 300.000 ευρώ, ποσό που θα αλλάζει ανάλογα με τις αντικειμενικές αξίες. Συγκεκριμένα, το τελικό κείμενο αναφέρει: «Για τις περιπτώσεις επενδύσεων, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί ως «στρατηγικές επενδύσεις» μετά από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων περί υπαγωγής στο ν. 3894/2010 (Α΄204) δύνανται να χορηγούνται άδειες διαμονής. Η αίτηση για έκδοση άδειας διαμονής του νομίμου εκπροσώπου του φορέα της στρατηγικής επένδυσης, προσδιορίζουσα έως και δέκα (10) πρόσωπα των οποίων η έκδοση άδειας διαμονής θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη πραγματοποίηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου, και τα οποία πρόσωπα μπορούν να συνοδεύονται και από τα, κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 54 του Ν. 3386/2005, μέλη των οικογένειών τους, στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτησή τους, ατομική άδεια διαμονής που λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής των συντηρούντων, καθώς και τα λοιπά απαραίτητα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στην «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.».

Η «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» εισηγείται εντός προθεσμίας 5 ημερών, όσον αφορά τη σχέση των υπέρ ων η αίτηση με τον φορέα της στρατηγικής επένδυσης, στον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, διαβιβάζοντας σε αυτόν το σύνολο των υποβληθέντων δικαιολογητικών. Εντός προθεσμίας 5 ημερών, το αργότερο, από την περιέλευση του φακέλου στον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο τελευταίος διαβιβάζει στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης πρόταση, στην οποία επισυνάπτεται η σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και η σχετική εισήγηση της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.». Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αποφασίζει για την έγκριση της άδειας διαμονής, η οποία μπορεί να έχει διάρκεια έως και δέκα έτη. Αιτήματα τα οποία αφορούν σε επενδύσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 3894/2010 (Α΄204), εξετάζονται από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά απόλυτη προτεραιότητα. Για τυχόν λοιπές άδειες διαμονής, ισχύουν οι διατάξεις του παρόντος νόμου.»

2. Μετά το άρθρο 36 του ν. 3386/2005 «Είσοδος, διαμονή κ.λ.π. υπηκόων τρίτων χωρών» προστίθεται άρθρο 36Β ως ακολούθως:
«Άρθρο 36Β
Χορήγηση αδειών διαμονής σε Ιδιοκτήτες Ακινήτων στην Ελλάδα

1. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, χορηγείται άδεια διαμονής για πέντε έτη σε υπήκοο τρίτης χώρας, εφόσον έχει λάβει ειδική θεώρηση εισόδου και διαθέτει κατά κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, η οποία μπορεί να ανανεώνεται για ισόχρονη διάρκεια, εφόσον πληρούνται οι λοιπές, προβλεπόμενες από το νόμο, προϋποθέσεις. Το ελάχιστο ύψος της ακίνητης περιουσίας καθορίζεται σε τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (300.000). Με κοινή με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών το ύψος της ως άνω ακίνητης περιουσίας μπορεί να αναπροσαρμόζεται, και θα προκύπτει σύμφωνα με τις εκάστοτε αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, όπως αυτές ορίζονται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

2. Ο παραπάνω υπήκοος τρίτης χώρας μπορεί να συνοδεύεται και από τα, κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 54 του Ν. 3386/2005, μέλη της οικογένειάς του, στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτησή τους, ατομική άδεια διαμονής που λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής του συντηρούντος.

3. Οι κατά τις παραγράφους 3 και 4 του παρόντος άρθρου χορηγούμενες άδειες διαμονής δεν καθιερώνουν δικαίωμα πρόσβασης σε οποιαδήποτε μορφή εργασίας.

4. Το κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου χρονικό διάστημα διαμονής, δε συνυπολογίζεται για τη χορήγηση ιθαγένειας στους διαμένοντες.»

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=26027

 

Speak Your Mind