Ακαδημίας και Πινδάρου, εστίες αναγέννησης

 

akadimias-pindarouΧαρά, ανακούφιση και μια μικρή έκπληξη αισθάνονται τις τελευταίες ημέρες οι Αθηναίοι που διέρχονται από τη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Κανάρη. Οι σκουρόχρωμες λινάτσες που τύλιγαν για πολλά χρόνια το επιβλητικό Μέγαρο Δεληγεώργη απομακρύνθηκαν, με αποτέλεσμα να «φωτιστεί» ολόκληρη η περιοχή. Το κτίριο του 19ου αιώνα (1890), με την υπογραφή του Ερνέστου Τσίλερ, καταλαμβάνει κομβική θέση στην αρχή της οδού Κανάρη, με αποτέλεσμα η αποκάλυψη της ανανεωμένης του όψης να χαρίζει έναν τόνο αισιοδοξίας στους διερχόμενους οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει στην Αθήνα της κρίσης παρόμοιες αναζωογονητικές εικόνες. Κι εδώ έρχεται το στοιχείο της έκπληξης, καθώς υπήρχε η αυθαίρετη εντύπωση ότι το συγκεκριμένο έργο δεν προχωρούσε εξαιτίας του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος.

Αλλά το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων στο οποίο ανήκει το Μέγαρο Δεληγεώργη έχει επενδύσει ήδη 5 εκατομμύρια ευρώ στην αποκατάστασή του, ενώ χρηματοδοτεί τις εργασίες αποκατάστασης και της γειτονικής οικοδομής της οδού Πινδάρου 2, μιας από τις πιο εκκεντρικές, αρχιτεκτονικά, σε όλη την Αθήνα. Κηρυγμένη κι αυτή διατηρητέα, καλυμμένη, επίσης, για χρόνια με ικριώματα και με αναφορές στο κίνημα Arts and Crafts, συντηρεί μια σκοτεινή, κεντροευρωπαϊκή γοητεία (1925, αγνώστου αρχιτέκτονα). Οπως μας αποκαλύπτει η κ. Κατερίνα Γκιουλέκα, από το γραφείο που έχει αναλάβει τη σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης (ΠΛΕΙΑΣ – Δ. Διαμαντόπουλος, Ο. Βιγγόπουλος, Κ. Γκιουλέκα, Μ. Μπορν ΕΠΕ) το Μέγαρο Δεληγεώργη και το κτίριο της οδού Πινδάρου επικοινωνούσαν εσωτερικά.

Πάντως δεν ισχύει το προσύμφωνο μίσθωσης της οικίας Δεληγεώργη που είχαν υπογράψει τον Ιούλιο του 2009 ο τότε πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων Παύλος Περράτης προκειμένου να στεγαστεί εκεί η Πινακοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, επικαλούμενος την κρίση, δεν έκανε το επόμενο βήμα. «Επιλέξαμε να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση του Μεγάρου Δεληγεώργη έτσι ώστε να μπορούμε να το αξιοποιήσουμε καλύτερα», μας λέει ο κ. Παύλος Περράτης. Ενδιαφέρον υπάρχει, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποδώσει προς το παρόν. «Ακόμα φέρνουμε στο φως καταπληκτικές οροφογραφίες από την εποχή του Τσίλερ», συμπληρώνει, και μας ενημερώνει ότι το κτίριο (αρχική μελέτη αποκατάστασης: Κάρολος Κάγερ, σε δεύτερη φάση Κατερίνα Μητσίου) θα είναι έτοιμο στα μέσα του 2014.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind