Ανάπλαση αστικών περιοχών με ιδιωτικά κεφάλαια

 

Του Κασσιανού Τζέλη

Νέα επενδυτικά εργαλεία που μπορούν να αναζοπυρώσουν σταδιακά στο εγγύς μέλλον την οικονομία και την αγορά του real estate και των κατασκευών, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, φιλοδοξούν να φέρουν οι νέες πολεοδομικές νομοθετικές ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Μέσα απο τις ρυθμίσεις για τη δημιουργία τραπεζών γης και αγοράς δικαιωμάτων γης και σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του νέου Οικοδομικού Κανονισμού, στο υπουργείο φιλοδοξούν να φέρουν στην Ελλάδα το μοντέλο που ευδοκίμησε σε πολλές πόλεις του εξωτερικού δίνοντας κέρδη σε επενδυτές, άλλα και παράγοντας σύγχρονα οικολογικά κτίρια και περισσότερους ελεύθερους και πράσινους χώρους.

Στο ελληνικό σχέδιο, εξετάζεται η δυνατότητα υλοποίησης (και μέσω ΣΔΙΤ) προγραμμάτων όπου οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούν να αποκτήσουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, να τα συνενώσουν και επωφελούμενοι τις προβλέψεις του νέου Οικοδομικού Κανονισμού με πριμοδότηση στους συντελεστές όγκου και ύψους, να γκρεμίζουν τα παλιά κτίρια και να παράξουν και να διαχειριστούν νέα στέγη με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και ελεύθερους χώρους, ενδεχομένως και εμπορικές χρήσεις.

Projects
Στην Αθήνα, εκτιμάται οτι ανάλογα projects μπορούν να υλοποιηθούν σε πρώτη φάση σε περιοχές όπως ο Ελαιώνας, τα Προσφυγικά της Νέας Φιλαδέλφειας και της Δραπετσωνας, άλλα και πυκνοδομημένες περιοχές του κέντρου όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια και τα Εξάρχεια.

Προς αυτές τις περιοχές άλλωστε δείχνει και μελέτη που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση του σχεδιασμού της περιφέρειας Αττικής, από κοινού με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας. Ουσιαστικά πρόκειται για εισαγωγή στην Ελλάδα του πολύ επιτυχημένου ευρωπαϊκού μοντέλου αναβάθμισης ολόκληρων αστικών περιοχών με ιδιωτικά κεφάλαια.

Σχεδιασμός
Μέθοδος που χρησιμοποιείται σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης λύνοντας τα χέρια της κεντρικής διοίκησης ώστε να εφαρμόζει χωρίς προβλήματα τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και αποφέροντας σημαντικά κέρδη στις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές και στο real estate.

Κερδισμένοι σαφώς και οι πολίτες που με τον τρόπο αυτό κερδίσουν καινούρια, λειτουργικά και καλαίσθητα κτίρια κατοικίας και γραφείων, αλλά και χώρους πρασίνου.

Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί το Παρίσι, στην περίπτωση του οποίου πολλές εταιρείες real estate απέκτησαν μεγάλες πολεοδομημένες εκτάσεις και στη συνέχεια τις ανέπλασαν ριζικά. Στο Παρίσι εφαρμόστηκε μια εναλλακτική μέθοδος της αντιπαροχής μέσω τράπεζας γης, οι ιδιοκτήτες έλαβαν ως ανταπόδοση άλλη ισότιμη έκταση σε προάστια και ολόκληρα οικοδομικά άλλαξαν ριζικά με νέους όρους δόμησης αποκτώντας νέα μορφή, ελεύθερους χώρους, πράσινο και άλλες χρήσεις.

http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129230459

Speak Your Mind