Απάντηση ΥΠΕΚΑ για τα δελφίνια και τις φάλαινες του Αιγαίου

 

Στις σεισμικές έρευνες έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, υποστηρίζει

Τη διαβεβαίωσή του ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών στα σημεία όπου γίνονται οι σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο έδωσε  Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ευ. Λιβιεράτος σε άτυπη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με δημοσιογράφους.

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες από τη νορβηγική εταιρία PGS θα γίνουν σύμφωνα με τη διεθνή και κοινοτική νομοθεσία και επεσήμανε ότι «τον καλύπτει η απάντηση της εταιρείας» επί του θέματος.

Να θυμίσουμε ότι στην ανακοίνωσή της η εταιρεία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «δεν θα έθετε σε κίνδυνο την παγκόσμια φήμη της στην ποιότητα, στον επαγγελματισμό και στην αποφυγή περιβαλλοντικού ρίσκου, παραλείποντας να εφαρμόσει διεθνείς συμβάσεις». Επίσης, υπογράμμιζε ότι «σε κάθε περιοχή τηρούμε απαρέγκλιτα και κατ΄ ελάχιστο στην εθνική νομοθεσία».
Άλλωστε, όπως τόνισε ο υπουργός, οι σεισμικές έρευνες του ερευνητικού πλοίου της «PGS» ελέγχονται από το Λιμενικό Σώμα, το Πολεμικό Ναυτικό και το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος του πλοίου, όπως υποστήριξε ο υπουργός, βρίσκονται δύο επιστημονικοί συνεργάτες του ΥΠΕΚΑ καθώς και τρεις παρατηρητές ειδικοί στην παρακολούθηση θηλαστικών.

Η συζήτηση για τις επιπτώσεις των κητωδών από τις σεισμικές έρευνες άνοιξε μετά από παρέμβαση του ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη.

Η σημασία της περιοχής σεισμικών ερευνών

Η Ελληνική Τάφρος (εκτείνεται από τα δυτικά των Ιονίων νήσων και της Πελοποννήσου έως τα νότια της Κρήτης και τα νοτιοανατολικά της Ρόδου) είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές για τα θαλάσσια κητώδη, όπως για τις φάλαινες – φυσητήρες, τους ζιφιούς, τα δελφίνια και άλλα είδη προτεραιότητας με βάση την οδηγία για τους οικοτόπους.

«Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ελληνικό τμήμα του Ιονίου κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου έχει επανειλημμένα υποστεί μεγάλη καταστροφή από την ηχητική ρύπανση που προκάλεσαν στρατιωτικές ασκήσεις με χρήση σονάρ και είχαν ως συνέπεια τον μαζικό εκβρασμό δεκάδων ζιφιών, με κίνδυνο εξάλειψης του πληθυσμού τους», επισημαίνει ο υπεύθυνος θαλάσσιου περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς, θαλάσσιος βιολόγος κ. Γιώργος Παξιμάδης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, οι σεισμικές έρευνες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα κητώδη. «Οι επιπτώσεις αυτές κυμαίνονται από τραυματισμό, προσωρινή ή μόνιμη απώλεια ακοής, έως και αλλαγές στη συμπεριφορά τους όπως απομάκρυνση από περιοχές αναπαραγωγής ή τροφής», λέει στο «Βήμα». Και καταλήγει: «Το ΥΠΕΚΑ πρέπει να θέσει τους σωστούς όρους για τις σεισμικές έρευνες με βάση την κοινοτική και διεθνή νομοθεσία και με τις λιγότερες δυνατές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=485012

Speak Your Mind