Απλοποιείται η αδειοδότηση για τα υδροπλάνα

 

idroplanaΤην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας υδατοδρομίων στη χώρα μας προβλέπει το σχετικό τροποποιημένο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, που τελικώς συμπεριλαμβάνεται στον επενδυτικό νόμο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα.

Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου νόμου για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από φορείς της αγοράς, καθώς η απουσία θεσμικού πλαισίου ήταν αυτή που έβαλε τέλος σε προηγούμενες προσπάθειες λειτουργίας εταιρειών υδροπλάνων στη χώρα, όπως της Air Sea Lines και της Argo Airways.

Οι αλλαγές που πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου είναι οι εξής:
Η άδεια που θα χορηγείται για τη λειτουργία υδατοδρομίου θα είναι αόριστης διάρκειας και όχι δεκαετούς όπως προβλεπόταν αρχικώς.

Την ευθύνη προσθαλάσσωσης εκτός υδατοδρομίων σε περιπτώσεις περιοχών που εξυπηρετούν έκτακτες πτήσεις διατηρεί ο πιλότος. Απαλείφεται ο όρος που προέβλεπε ότι τα υδάτινα πεδία θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από την ακτογραμμή.

Τα μέλη της Επιτροπής Λειτουργίας Υδατοδρομίων περιορίζονται σε τέσσερα (2 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, 1 από το Λιμενικό και 1 από την Αστυνομία) από οκτώ που προβλέπονταν αρχικά.

Παρέχεται η δυνατότητα λειτουργίας υδατοδρομίου σε θαλάσσια περιοχή που εντάσσεται στο δίκτυο περιοχών «Natura 2000», καθώς κρίθηκε ότι τα μετρήσιμα ποσοστά θορύβου και άλλων περιβαλλοντικών οχλήσεων είναι από τα πιο χαμηλά στις μεταφορές.

Η ασφάλεια των υδατοδρομίων ανατίθεται στον φορέα λειτουργίας τους.
Τη διενέργεια ελέγχων ασφαλείας επιβατών και αποσκευών διατηρούν εξειδικευμένες εταιρείες ή ο ίδιος ο φορέας λειτουργίας του υδατοδρομίου κατόπιν εκπαίδευσης και πιστοποίησης από την ΥΠΑ.

Η επαναφορά σε ισχύ παλαιότερων διατάξεων σε θέματα πυρόσβεσης που προέβλεπαν την ύπαρξη έξι κινητών στοιχείων πυρόσβεσης.

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind