Αρχίζει η διαδικασία για την πώληση του 67% του ΟΛΠ

 

limaniΑύριο Παρασκευή 7 Μαρτίου αρχίζει και τυπικά η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία και θα διατυπώνεται το πλαίσιο του διαγωνισμού.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε τους όρους της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί στη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού έλαβε υπόψη της τα σχόλια που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σημειώνεται ότι η αποκρατικοποίηση θα περιλάβει, πλην της πώλησης των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε., την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης που έχει συνάψει ο ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του λιμανιού μέχρι το 2052. Παράλληλα, στη σύμβαση παραχώρησης θα συμπεριληφθεί και ο φιλικός διακανονισμός μεταξύ ΟΛΠ και Cosco και ανάλογα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκβαση που θα υπάρξει, θα μεταβάλλεται το τίμημα πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η υποβολή από τους υποψήφιους επενδυτές θα γίνει στις 28 Απριλίου 2014. Στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αποκρατικοποίησης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και επενδυτικά σχήματα θα πρέπει να έχουν ίδια κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ και εμπειρία διαχείρισης εμπορευματικών σταθμών με ετήσια ικανότητα 750.000 εμπορευματοκιβωτίων, ή εναλλακτικά τερματικό σταθμό διακίνησης αυτοκινήτων ετήσιας ικανότητας 400.000 οχημάτων ή εναλλακτικά ακτοπλοϊκό τερματικό σταθμό ο οποίος διακινεί 1 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Οι Morgan Stanley, Τράπεζα Πειραιώς, ΜΑΡΝΕΤ Α.Ε., HPC Hamburg Port Consulting GmbH, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενεργούν ως σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind