Αρχίσανε τα όργανα

 

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και δήμους του Σαρωνικού το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις» για την ανάπτυξη της παραλιακής ακτής Φαλήρου-Σουνίου και για τη σύσταση ειδικής εταιρείας για τον σκοπό αυτό.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Mom/Εταιρεία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εκφράζουν την αντίθεσή τους γιατί, όπως υποστηρίζουν, «το σχέδιο για την οικονομική αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης της Αττικής δεν περιλαμβάνει καμία περιβαλλοντική δικλείδα ασφαλείας».

Οι εκπρόσωποι της Παράκτιας Διαχείρισης στο Δίκτυο Μεσόγειος SOS, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως από το σχέδιο νόμου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν υποβληθεί στη βουλή, απουσιάζει παντελώς ο χωρικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ 2021), και αποτελούν «αξιόλογη προσπάθεια, η οποία ολοκληρώθηκε ύστερα από έναν χρόνο διαβουλεύσεων και τώρα μπήκε στο συρτάρι του υπουργείου».

Παρόμοια ζητήματα, όμως, ανακύπτουν και με την εταιρεία Ελληνικό ΑΕ, η οποία έχει αναλάβει τη χρήση, διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του οικοπέδου του πρώην αεροδρομίου, το οποίο «πάει πακέτο» με την παραλία και το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά.

Η εταιρεία έχει ήδη στείλει επιστολές και εξώδικα σε πολλούς συλλόγους και υπηρεσίες, που στεγάζονται μέσα στο Ελληνικό για να αποχωρήσουν.
«Ο χώρος χρησιμοποιείται ήδη, στεγάζονται πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών, όπως πολιτιστικοί σύλλογοι Ποντίων, Κρητών, Αιγυπτιωτών και εργαζομένων του αεροδρομίου, δυο σύλλογοι ανθρώπων με αναπηρία, το μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο, αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ και του ΤΡΑΜ, μονάδα ΕΚΑΒ, η αποθήκη της ΚΣΤ εφορίας αρχαιοτήτων Αθηνών, πυροσβεστικός σταθμός, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας (το FIR Αθηνών), το ίδιο το δημαρχείο και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις, ενώ ήδη έχει φυτευτεί από τους κατοίκους ένα περιβόλι και ο κόσμος σιγά – σιγά το διαμορφώνει ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής.

Από το Φάληρο μέχρι τη Βάρκιζα, λίγες είναι οι παραλίες που παραμένουν προσβάσιμες για το κοινό, μιας και οι περιφράξεις και τα νυχτερινά κέντρα έχουν αποκλείσει μεγάλα τμήματα προς τη θάλασσα.

“Ζητούμενο αποτελεί πώς θα απελευθερώσουμε κομμάτια της ακτογραμμής, όχι πώς θα τα περιορίσουμε ακόμα περισσότερο” τονίζουν οι οργανώσεις.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=25870

Speak Your Mind