Βloomberg: ΤΑΙΠΕΔ, το ελληνικό E-Bay

 

diatiritea«Ο θρύλος λέει πως όποιος προσπαθεί να αγοράσει το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Σμολένσκι στο Νέο Φάληρο, θα έρθει αντιμέτωπος με το φάντασμα του προηγούμενου ιδιοκτήτη που συνεχώς θρηνεί: «το σπίτι είναι δικό μου». Το φάντασμα όμως, δεν φοβίζει το ελληνικό δημόσιο». Έτσι ξεκινά το γλαφυρό άρθρο του πρακτορείου Bloomberg για τις προσπάθειες που καταβάλει το ΤΑΙΠΕΔ ως προς την πώληση ακινήτων που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.

Το πρακτορείο εστιάζεται κυρίως στη νέα διαδικασία που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ, εκείνη των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, την οποία ο ίδιος ο κ. Ανδράς Ταπραντζής, εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ με δηλώσεις του στο Bloomberg, χαρακτήρισε «Ε-Βay για το ελληνικό real estate».

Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι «το φάντασμα της οδού Σμολένσκι δεν είναι το μόνο που καταδιώκει την ελληνική αγορά real estate, την οποία ο κ. Ταπρατζής χαρακτηρίζει «στην καλύτερη περίπτωση, νεκρή».

«Πραγματικά καταδιώκει τον ελληνικό προϋπολογισμό. Δεν δημιουργεί καθόλου έσοδα, ούτε καν φόρους» δηλώνει ο κ. Ταπραντζής

«Με εμπόδια από την γραφειοκρατία, την ελλιπή ζήτηση, τις πολιτικές αντιστάσεις και τις συχνές αναβολές, οι ιδιωτικοποιήσεις του ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν επιφέρει τα έσοδα που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές» σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Περίπου 1.000 μικρά κτίρια, γραφεία και κατοικίες που ανήκουν στο κράτος πωλούνται μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών που θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος για ταχεία και διαφανή διαδικασία.

«Η διαδικασία είναι «έξυπνη και ικανή» δήλωσε και ο Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής της Nomura International στο Λονδίνο σπεύδοντας όμως, να συμπληρώσει: «Δεν θα είναι εύκολο όμως να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα, δεδομένης της μη ρευστής φύσης των επενδύσεων σε real estate και των νομικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα».

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=28374

Speak Your Mind