Γιατί οι Αραβες του AGC αποφάσισαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

 

Η φιλοσοφία ανάπτυξης του Αστέρα της Βουλιαγμένης, με τη δημιουργία ενός υπερπολυτελούς πόλου για πολύ πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, είναι εκείνη που εκτόξευσε την τιμή πώλησης του ακινήτου. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις ενδιαφερόμενοι στο τέλος, υπέβαλαν τιμήματα πάνω από την εύλογη αξία που απέδιδε η αγορά. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο σύμβουλοι-αποτιμητές της αξίας του ακινήτου που όρισαν οι πωλητές, ΕΤΕ και ΤΑΙΠΕΔ, έδωσαν εύλογη τιμή για το ακίνητο λίγο κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ. Σαν συνέπεια, κατά την υποβολή των βελτιωμένων προσφορών στον δεύτερο γύρο της διαγωνιστικής διαδικασίας και οι τρεις ενδιαφερόμενοι βρέθηκαν πάνω από το όριο που έθεσαν αποτιμητές. Μόνον ένας όμως, η AGC, βρέθηκε πάνω από το όριο που είχαν θέσει οι πωλητές, τα 380 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι η προσφορά της Colony Capital ξεπέρασε τα συντηρητικά όρια που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών. «Τα επιπλέον 70 εκατ. ευρώ που πρόσφεραν στον δεύτερο γύρο, αποτέλεσαν μια πραγματική ρελάνς που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους αντιπροσφορές», παραδέχεται άνθρωπος κοντά στη συμφωνία.

 asteras

Ωστόσο, ο ενθουσιασμός των Αμερικανών δεν αρκούσε να ξεπεράσει εκείνον των Αράβων. Οι τελευταίοι είχαν ήδη προσφέρει περισσότερα απ’ τον πρώτο γύρο απ’ ό,τι οι ανταγωνιστές τους στον δεύτερο γύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η AGC πριν προσφέρει το τελικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ, είχε προσφέρει 345 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν ξεπέρασαν ποτέ οι δύο ανταγωνιστές της. Ενδεικτικό, δε, του ζήλου που έδειξε η εταιρεία είναι ότι στελέχη της είχαν συναντηθεί με στελέχη της ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ, τουλάχιστον τρεις φορές πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που επιτεύχθηκε, είναι 20% έως 25% πάνω από αυτό που θεωρεί δίκαιο σήμερα η αγορά. Πρακτικά είναι το μέγιστο τίμημα που θα μπορούσε να λάβει κάποιος από το ακίνητο, χωρίς τις αβεβαιότητες της ελληνικής οικονομίας. «Τα ίδια χρήματα θα έπιανε η ΕΤΕ και το Δημόσιο ακόμη και αν αυτή η πώληση γινόταν το 2006 ή το 2007» παραδέχεται έμπειρο στέλεχος της αγοράς. Σημειώνεται ότι το τελικό κόστος απόκτησης του Αστέρα θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική ανάπτυξη του ακινήτου θα απορροφήσει επιπλέον κεφάλαια.

Αν και οι Αραβες δεν έχουν παρουσιάσει επιχειρησιακό σχέδιο του Αστέρα, εντούτοις στις προθέσεις τους φέρεται η ανάπτυξη ενός ή δύο ξενοδοχειακών μονάδων επτά αστέρων και η δημιουργία 15 έως 20 υπερπολυτελών κατοικιών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι επενδυτές συντηρητικά θα πρέπει να διαθέσουν άλλα 200 εκατ. ευρώ για την ανέγερση των κατοικιών, ενώ άλλα 100 έως 200 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των ξενοδοχειακών μονάδων. «Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα ακολουθήσει. Αν χρησιμοποιήσουν χρυσά πόμολα, αναμφίβολα το κόστος ανάπτυξης εκτοξεύεται…» παραδέχεται στέλεχος κοντά στη συμφωνία πώλησης του ακινήτου. Πάντως, μια συντηρητική εκτίμηση για τους ανθρώπους της αγοράς είναι ότι οι Αραβες θα χρειαστούν άλλα 300 με 400 εκατ. ευρώ για να αναπτύξουν το ακίνητο. Και αν συνυπολογιστεί η αξία αγοράς του ακινήτου, η συνολική επένδυση αναμένεται να ανέλθει μεταξύ 800 και 900 εκατ. ευρώ.

Τέλος, για την ιστορία πλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ένα από τα αρχικά σενάρια που εξετάσθηκαν ήταν να γίνει η πώληση του ακινήτου σε έναν πολυδισεκατομμυριούχο, ο οποίος θα το αξιοποιούσε για προσωπική χρήση. Ωστόσο, για πολλούς λόγους, αυτή η επιλογή γρήγορα εγκαταλείφθηκε.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind