Δεν συγκινεί το χαρτοφυλάκιο των 20 ακινήτων της Πλάκας

 

taipedΓρήγορα υποχώρησε ο ενθουσιασμός των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του χαρτοφυλακίου των 20 ακινήτων στην Πλάκα, καθώς το ενδιαφέρον για αγορά ακριβής κατοικίας στην περιοχή φαίνεται μικρότερο του αναμενομένου. Και τούτο, λόγω των πολλών ιδιατεροτήτων της περιοχής και – κυρίως – της απουσίας σοβαρού επενδυτή για συνολική αγορά πακέτου ακινήτων.

Ποιος εκατομμυριούχος ή ποια μεγάλη εταιρεία δεν θα ήθελε να έχει γραφεία ή κατοικές σε μια από τις ιστορικότερες περιοχές της Ευρώπης, κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών; Πρακτικά… όχι πολλοί, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του χαρτοφυλακίου περίπου 20 ακινήτων στην περιοχή να αναβάλλεται, εκ νέου.

Οι λόγοι έχουν να κάνουν αφενός με τα «παραδοσιακά» προβλήματα της περιοχής, όπως η μετεγκατάσταση μεγάλων τμημάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον τόσο για χρήση γης όσο και για διατηρητέα κτίσματα, αφετέρου με την γενική εικόνα της αγοράς ακινήτων και την υπερπροσφορά κατοικιών προς πώληση.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι του Ταμείου είχαν παρουσιάσει σε επενδυτές με έδρα το Λονδίνο ειδικό χαρτοφυλάκιο με τα ακίνητα της Πλάκας, περιλαμβανομένων μεγάλης εμπορικής αξίας διατηρητέων κτιρίων, ώστε προσελκυθούν μεγάλα ξένα κεφάλαια για την απόκτησή τους ως «πακέτο».
Μάλιστα, λόγος είχε γίνει και για πιθανή μετατροπή ορισμένων εξ αυτών σε μικρούς ιδιόκτητους ξενώνες, ωστόσο η μικρή τους επιφάνεια φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Ωστόσο, στο συνολικό του σχεδιασμό το ΤΑΙΠΕΔ έχει βρει και συμμάχους όπως η «Επιτροπή των Κατοίκων της Πλάκας», η οποία συμφωνεί με τη μετατροπή παλαιών κτιρίων – ιδίως πολλών εγκαταλελειμμένων, που αγγίζουν τα 150 (!) – σε κατοικές, με έμφαση «τα δεκάδες κτίρια ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού που σήμερα ρημάζουν, παραχωρημένα σε ολιγομελή ή και… ανύπαρκτα σωματεία», ενώ παράλληλα αναφέρονται στην προοπτική «αναζωογόνησης της περιοχής και της εικόνας της Πλάκα ως τόπου κατοικίας».

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=29702

Speak Your Mind