Δεύτερη ευκαιρία για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης

 

photovoltakikaΝα εξαντλήσει τις όποιες πιθανότητες έχει για να κατασκευάσει τελικώς το πολύπαθο φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, αποφάσισε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο η ΔΕΗ. Έτσι η εταιρεία ενέκρινε την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την προμήθεια του εξοπλισμού του έργου που αποτελείται από δύο πάρκα ισχύος 39 και 11MW αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα θα προκηρυχθεί και διαγωνισμός για την κατασκευή των πάρκων.

Μετά το πράσινο φως από το Δ.Σ. η ΔΕΗ Ανανεώσιμες που έχει αναλάβει το project θα προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη των τευχών του διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να βγει στον αέρα αμέσως μετά τις γιορτές στις αρχές Ιανουαρίου.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η πρόθεση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να μην προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του έργου με την JP Άβαξ, η οποία είχε αναδειχθεί μειοδότης στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2011. Η προσφορά που είχε κατατεθεί τότε για την προμήθεια των πάνελ και την κατασκευή του έργου ήταν περίπου 100 εκατ. ευρώ, κόστος ανταγωνιστικό για την εποχή, όχι μόνο και για την περίοδο που διανύουμε όπου για έργα τέτοιου μεγέθους οι τιμές έχουν πέσει ακόμη και στο μισό. Εκτιμάται δηλαδή ότι σήμερα με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού η ΔΕΗ μπορεί να πετύχει τιμή που θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά βεβαίως τελούν υπό την αίρεση και της εξεύρεσης χρηματοδότησης που αποτέλεσε και το δεύτερο μεγάλο αγκάθι στην προσπάθεια της ΔΕΗ να προχωρήσει το project.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ βρίσκεται αντιμέτωπη με το χρόνο καθώς το έργο της Μεγαλόπολης καθίσταται συμφέρον εξαιτίας της κλειδωμένης «ταρίφας» που έχει εξασφαλίσει και η οποία ισχύει μέχρι τον Οκτώβριο. Εάν μέχρι τότε το έργο δεν ολοκληρωθεί τότε θα πληρώνεται με μειωμένη τιμή, περιορίζοντας δραστικά την απόδοση του έργου.

Το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, εφόσον τελικά κατασκευαστεί, θα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα. Ως έργο ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ για πρώτη φορά το 2007, ωστόσο κόλλησε στο ΣτΕ εξαιτίας προσφυγών από κυνηγετικό σύλλογο.

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη τα δύο πάρκα θα αναπτυχθούν σε έκταση 2.000 στρεμμάτων σε σημείο όπου έχει εξαντληθεί ο λιγνίτης στο λιγνιτωρυχείο της Μεγαλόπολης.

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1689163

Speak Your Mind