ΕΑΕΑΠ για να αξιοποίησει τα «φιλέτα» της Εκκλησίας

 

ekklisiaΠέρασε και από τη Βουλή η τροπολογία για την ίδρυση της… ιερής ΕΑΕΑΠ, δηλαδή της εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για συνέργειες της Εκκλησίας με επενδυτές στο χώρο του real estate με σκοπό να μπουν οι βάσεις για την βέλτιστη εκμετάλλευση «φιλέτων» όπως το μεγάλο οικόπεδο στο Μικρό Καβούρι, το οικόπεδο στο Κολωνάκι για το οποίο παλιά υπήρχαν σχέδια για ξενοδοχείο, δεκάδες στρέμματα από τον Πειραιά μέχρι τη Βουλιαγμένη, το πρώην υπουργείο Παιδείας κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα εταιρεία ακινήτων θα εισφερθούν περι τα 800 ακίνητα που διαθέτει η Εκκλησία. Η ίδρυση ΕΑΕΑΠ είχε αποφασιστεί σε πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού και θα είναι μια εταιρεία στην οποία θα «συμμαχούν» δημόσιο και Εκκλησία.

Οι δύο πλευρές θα συνδιαχειρίζονται την ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία και τα έσοδα θα διατείθενται σε κοινωφελείς σκοπούς και κοινωνικές κρατικές δομές. Η εταιρεία θα έχει διάρκεια 99 χρόνια -αλλά μπορεί να παραταθεί κατά άλλα 99 Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας θα είναι πενταμελές με την πλειοψηφία στην πλευρά της Εκκλησίας (τα 3 μέλη, τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο θα ορίζει η Εκκλησία) και το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 300.000 ευρώ (300 μετοχές των 1.000 ευρώ), που θα ανήκει εξ ημισείας στο δημόσιο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά δεν θα είναι μεταβιβάσιμο σε τρίτους. Για την αξιοποίηση των εκκλησιαστικών ακινήτων, μπορεί να ακολουθούνται και διαδικασίες πολεοδομικής “ωρίμανσης” για την ταχύτερη αξιοποίησή τους (βάσει ν.3986/2011).

Τα βασικότερα φιλέτα της Εκκλησίας είναι:

  • 85 στρέμματα στον Λαιμό Βουλιαγμένης. Η έκταση στεγάζει το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης. Εχουν κατά καιρούς ενδιαφερθεί επενδυτές από το Κατάρ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ κ.ά. Η Εκκλησία διαθέτει και άλλες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή Βουλιαγμένης που θεωρούνται ωστόσο δεσμευμένες
  • Οικόπεδο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, που σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ
  • Οικόπεδο 11,5 στρεμμάτων επί της οδού Δεινοκράτους στο Κολωνάκι (ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 προοριζόταν για ξενοδοχείο)
  • 3.500 στρέμματα στην Πεντέλη όπου τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγους μήνες η Εκκλησία προωθούσε μια μεγάλη επένδυση σε φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 300 μεγαβάτ

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ εξέφρασαν τις ενστάσεις τους, επαναφέροντας το ζήτημα της διάκρισης του ρόλου Κράτους και Εκκλησίας. Παρόλα αυτά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι το κόμμα του κατ΄ ανοχή και κατ΄οικονομία δεν θα αντιταχθεί στην τροπολογία. Ετσι η επίσημη τοποθέτηση του κόμματος στην τροπολογία, όπως διατυπώθηκε από τον εισηγητή του Δημήτρη Γάκη, ήταν «παρών».

«Κατά» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι σκοπός της τροπολογίας είναι αυτή η περιουσία να αξιοποιηθεί μέσω της εταιρείας που θα συσταθεί και η οποία θα υπογράφει συμβάσεις με ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους. «Η θέση μας είναι καθαρή για την ανάγκη διαχωρισμού του ρόλου της Εκκλησίας από το Κράτος», δήλωσε.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=28261

Speak Your Mind