Ενδιαφέρον από 50 κινεζικές επιχειρήσεις για τις αποκρατικοποιήσεις

 

Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα εκδήλωσαν 50 ισχυρές κινεζικές επιχειρήσεις στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Σαγκάη, με θέμα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο προωθεί η Αθήνα στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης νέων και μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Στις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονται η Industrial and Commercial Bank of China, η κορυφαία εταιρεία τροφίμων στην Κίνα, COFCO, ο υπ’ αριθμόν 1 βιομηχανικός όμιλος Fosun, που σχεδιάζει είσοδο στον κλάδο τροφίμων και καταναλωτικών ειδών της Ελλάδας έχοντας πέρυσι αποκτήσει μερίδιο 13,4% στη Folli Follie, και η ναυπηγική Rongsheng Shipbuilding. Στο φόρουμ παρέστη και ο Τσενγκ Μπαολιάνγκ, επικεφαλής του νέου επενδυτικού κεφαλαίου Shanghai International Globan Acquisition Fund, με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Το τελευταίο, ύψους 2 δισ. δολαρίων, αποτελεί όχημα της Shanghai International Group, η οποία αναζητεί ευκαιρίες στην Ελλάδα. Ο κ. Τσενγκ βρήκε κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας σε υψηλό βαθμό συμπληρωματικές σε εκείνες της εταιρείας του στη Σαγκάη και εξέφρασε ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό και τους φυσικούς πόρους. Το φόρουμ συνδιοργάνωσαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη και ο δημοσιογραφικός οργανισμός 21th Century Media. Σημαντικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης προέβαλαν τη διοργάνωση, για πρώτη φορά, ενός αμιγώς επενδυτικού συνεδρίου στη Σαγκάη, καθώς και την παρουσίαση στους Κινέζους επενδυτές του μεγαλύτερου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προγράμματος αποκρατικοποιήσεων διεθνώς. Η εφημερίδα China Daily έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, υπενθυμίζοντας ότι ο κινεζικός κολοσσός COSCO έχει επιτυχημένη παρουσία στην Ελλάδα και στο λιμάνι του Πειραιά την τελευταία διετία.

Το δημοσίευμά της επισημαίνει τη συμμετοχή στο φόρουμ ορισμένων από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες και τα επενδυτικά ταμεία. Η οικονομική εφημερίδα Meiri Jingji Xinwen, καθώς και ο ιστότοπος Hexun, επισημαίνουν με τη σειρά τους το κινεζικό ενδιαφέρον για κλάδους όπως οι λιμενικές υποδομές και ο τουρισμός, υπενθυμίζοντας και εκείνη τη θετική προοπτική που άνοιξε η επένδυση της COSCO στην Ελλάδα.

Ολα τα ΜΜΕ παραθέτουν δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, που επισήμανε στο φόρουμ πως η χώρα μας καταβάλλει τολμηρές προσπάθειες μείωσης του χρέους και προσέλκυσης επενδύσεων με ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας. Ο κ. Κούρκουλας τόνισε πως υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης από το 2014, αν εφαρμοσθούν οι συμφωνηθείσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και να επιτευχθεί δημοσιονομικό πλεόνασμα. Υπογράμμισε δε τη θεαματική αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών, ιδίως έναντι της Κίνας, και την αναγνώριση των προσπαθειών από την Ευρωζώνη με την απόφαση εκταμίευσης της νέας δόσης της ταμειακής στήριξης.

Οταν ο κ. Κούρκουλας έφθασε στην Κίνα δεν είχε ακόμα ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup. Η συμφωνία που ελήφθη στην πορεία έγινε δεκτή με πολύ θετικά σχόλια από τo Πεκίνο. Ο κ. Κούρκουλας διαβεβαίωσε για τη βούληση της χώρας μας «να προωθήσει τη στρατηγική σχέση της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει μάλιστα της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. το 2014».

 

Speak Your Mind