Ενταξη στο σχέδιο πόλης με 8.000 χιλιάδες… συγγνώμες

 

markopoyloΟκτώ χιλιάδες έγγραφες συγγνώμες στα σπίτια ισάριθμων κατοίκων του Μαρκόπουλου Μεσογαίας αναγκάστηκε να στείλει ο δήμαρχος της περιοχής, εξαιτίας των γραφειοκρατικών προβλημάτων και των λαθών που προέκυψαν κατά τη διαδικασία ένταξης οικοπέδων στο σχέδιο πόλης. Κάποτε, το όνειρο όλων των μικροϊδιοκτητών γης ήταν η ένταξή τους στο σχέδιο πόλης. Σήμερα, το όνειρο… έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Αιτία, το κόστος της εισφοράς σε χρήμα, απαραίτητο μεν για τη δημιουργία δρόμων και κοινόχρηστων χώρων, αλλά αιτούμενο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας ο δήμαρχος αναγκάστηκε να αποστείλει 8.000 έγγραφες συγγνώμες στα σπίτια ισάριθμων κατοίκων περιοχής που εντάχθηκε στο σχέδιο, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τη διαδικασία.

Πολλά οικόπεδα «περιμένουν» την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης και όταν φτάσει η στιγμή, οι ιδιοκτήτες μπαίνουν σε τροχιά ταλαιπωρίας.

Η 4η και η 5η πολεοδομική ενότητα Πόρτο Ράφτη περιλαμβάνει περιοχές όπως το Αυλάκι, το Νάτσο, ο Μπρασσάς, τα Καγκέλια και άλλες. Οι περιοχές αυτές έχουν από ετών δομηθεί (με νόμιμα και αυθαίρετα εξοχικά, που στην πορεία μετατράπηκαν σε μόνιμες κατοικίες) και το 2000 ξεκίνησε η διαδικασία ένταξής τους στο σχέδιο πόλης. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 2011, οπότε και ξεκίνησε η πρώτη φάση της υλοποίησής της (όπως προβλέπεται από τον ν.1337/83) για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης: η εισφορά σε γη, δηλαδή η απόκτηση από τον δήμο των απαραίτητων εκτάσεων για τη δημιουργία δρόμων και κοινόχρηστων χώρων. Πριν από λίγο καιρό ήρθε η ώρα για τη δεύτερη φάση της διαδικασίας: την εισφορά σε χρήμα. Ο Δήμος Μαρκοπούλου απέστειλε σε όλους τους ιδιοκτήτες της γης ειδοποιητήριο και τότε… ξεκίνησαν τα «παρατράγουδα».

«Καθημερινά δεκάδες, μέχρι και εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονταν στο δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν. Σε ένα βαθμό δικαιολογημένα, καθώς το έγγραφο που τους απεστάλη είχε σοβαρά λάθη. Γι’ αυτό και έστειλα 8.000 επιστολές σε όλα τα σπίτια της 4ης και 5ης πολεοδομικής ενότητας, με το οποίο ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη και ζήτησα συγγνώμη», λέει ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης. «Οσο για την εισφορά σε χρήμα, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Αναγνωρίζω ότι είναι πολύ κακή η συγκυρία, καθώς την περίοδο αυτή η κυβέρνηση αποστέλλει συνεχώς στους πολίτες έγγραφα πληρωμών. Γι’ αυτό και θα ζητήσουμε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής, από 12 εξαμηνιαίες δόσεις (6 χρόνια) σε 24 εξαμηνιαίες δόσεις (12 χρόνια) και ελπίζουμε ότι η πρότασή μας θα γίνει αποδεκτή».

Πόση είναι η εισφορά σε χρήμα σε μια περιοχή που μπαίνει στο σχέδιο πόλης; Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κλιμακώνεται ανάλογα με το είδος (α΄κατοικίας, β΄ κατοικίας, οικισμών έως 2.000 κατοίκους κ.λπ.) και την έκταση του οικοπέδου. Για περιοχές β΄ κατοικίας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, για οικόπεδα από 1 έως 250 τ.μ., ο πολίτης πρέπει να καταβάλλει το 1% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου, από 251-500 το 5% κ.ο.κ. μέχρι το 25% (ανώτατο δυνατό) για τα οικόπεδα άνω των 10.000 τ.μ. «Ηρθε να διαμαρτυρηθεί πολίτης, γιατί του ήρθε εισφορά 45.000 ευρώ», λέει ο δήμαρχος Μαρκόπουλου. «Αυτό σημαίνει ότι η αξία του οικοπέδου του είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να τον συμπονέσω».

Το πλήθος των αντιδράσεων στον Δήμο Μαρκοπούλου για την ένταξη στο σχέδιο πόλης είναι μια ακόμα ένδειξη της νέας κατάστασης που έχει δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία η οικονομική κρίση. Για δεκαετίες ολόκληρες περιοχές στην Αττική και αλλού τεμαχίζονταν, πωλούνταν και χτίζονταν παράνομα με την ελπίδα της «ένταξης», με αποτέλεσμα να καταστραφούν αισθητικά και περιβαλλοντικά (λ.χ. Λούτσα, Ραφήνα). Και κατόπιν οι πολίτες πίεζαν με κάθε τρόπο για την πολυπόθητη ένταξη. «Τώρα μου λένε “ας το άφηνες πίσω”, “δε μας νοιάζει να μην ασφαλτοστρώσεις ή να μην έχουμε πλατείες”», λέει ο κ. Μεθενίτης. «Δεν ήθελα όμως να το μεταθέσω για την επομένη των δημοτικών εκλογών».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind