Η απόφαση του Eurogroup δρομολογεί εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις

 

Ξεκινούν Κασσιόπη και Κρατικά Λαχεία, ενώ ακολουθούν ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

Ενα «κολασμένο» τρίμηνο αναμένουν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μετά την εξασφάλιση της δόσης από τους πιστωτές. Οι τελευταίοι αναμένουν να δουν τα δείγματα γραφής από την ελληνική πλευρά, μεταξύ των οποίων και τη βούλησή της να προχωρήσουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις. Η ρήτρα άλλωστε των αποκρατικοποιήσεων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Τα ασφυκτικά περιθώρια διαπιστώθηκαν και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και του προέδρου του Ταμείου, κ. Τάκη Αθανασόπουλου. Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η συναίνεση του συγκυβερνώντος κόμματος στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ επιπλέον ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του Ταμείου και για τον λόγο αυτό τέτοιες ενημερώσεις μπορεί να γίνουν πιο συχνές.
Δέσμευση
Ο κ. Αθανασόπουλος φέρεται να δεσμεύθηκε να φέρει στη Βουλή όλες τις μεγάλες συμφωνίες αποκρατικοποιήσεων, πριν από την υπογραφή τους. Ετσι, ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση με το ΤΑΙΠΕΔ βρέθηκαν κάπου στη μέση σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα της ενημέρωσης της ελληνικής Βουλής. Το συγκυβερνών κόμμα αποποιήθηκε της αρχικής του απαίτησης για ενημέρωση της Βουλής πριν από την ύπαρξη συμφωνίας -όπως είχε διατυπωθεί από τον κ. Π. Κουκουλόπουλο-, ενώ η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύθηκαν να ενημερώνουν τη Βουλή, μετά το πέρας κάθε μεγάλης συμφωνίας που επιτυγχάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Τι συζητήθηκε
Στην ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, φυσικά, κυριάρχησαν οι επικείμενες αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις πλέον συνιστούν μνημονιακή δέσμευση να κλείσουν μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2013, κάτι που φέρεται να επιβεβαίωσε ο κ. Αθανασόπουλος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ δεν σχετίζεται με πολιτικές ή/και γεωστρατηγικές επιλογές, και ότι οι όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν, προήλθαν από την αναγκαιότητα ορθής οργάνωσης της αγοράς και της διασφάλισης του ανταγωνισμού στο μέλλον. «Οι καθυστερήσεις αποδόθηκαν στο θέμα της αποδεσμοποίησης (unbundling) του ομίλου ΔΕΠΑ», αναφέρει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχε στη σύσκεψη. Ο ίδιος πρόσθεσε το σαφές μήνυμα που μετέδωσε ο κ. Αθανασόπουλος στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ότι ο επενδυτής που θα αναλάβει την εταιρεία (ή τις εταιρείες), ανεξαρτήτως γεωγραφικής προέλευσης, θα είναι ο πλειοδότης.
Για τον ΟΠΑΠ, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι είναι θέμα χρόνου η αποκρατικοποίηση και ότι στα μέσα Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρους ιδιωτικοποίησης, με την πώληση του 33% των μετοχών ΟΠΑΠ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των ενδιαφερομένων και επτά -από τους οκτώ συνολικά που είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον- πέρασαν στη β΄ και τελική φάση του διαγωνισμού. Οι επτά προεπιλεγέντες αναμένεται να λάβουν στα μέσα του επόμενου μήνα το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν τον οικονομικό και νομικό έλεγχο (due dilligence) του Οργανισμού. Ο έλεγχος αναμένεται να κρατήσει περίπου ένα μήνα, έτσι ώστε μέσα στον Ιανουάριο να υποβάλουν την οικονομική τους προσφορά.
Τα πρώτα βήματα

Πάντως, οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις που θα συμφωνηθούν, θα είναι η αξιοποίηση του ακινήτου της Κασσιόπης και των Κρατικών Λαχείων. Η συμφωνία εκχώρησης της Κασσιόπης θεωρείται σχεδόν βεβαία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και με τα Κρατικά Λαχεία. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, κι επιδίωξη του ΤΑΙΠΕΔ είναι η συμφωνία 12ετούς παραχώρησης των Κρατικών Λαχείων στον προτιμητέο επενδυτή να έχει κλείσει πριν από το τέλος του έτους. Εχέγγυο προς την κατεύθυνση αυτή είναι η συμμετοχή του ΟΠΑΠ, αν και πολλοί αμφιβάλλουν για το επιδιωκόμενο τίμημα, το οποίο αναμένεται να είναι χαμηλότερο των αρχικών προσδοκιών. Ωστόσο, με έσοδα μόλις 100 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012, τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΤΑΙΠΕΔ είναι σχεδόν αναγκαίο να προχωρήσουν στην αποκρατικοποίηση.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind