Η πρόταση του ESM για τη διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου

 

lgatΣχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV) στο οποίο θα υπαχθούν ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου έχει καταθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στην ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, η Ελλάδα δείχνει να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία τέτοια επιλογή, καθώς διαβλέπει ευκαιρίες για την αποκόμιση του μέγιστου δυνατού οφέλους από την κρατική ακίνητη περιουσία, δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση σχέδιο για τη δημιουργία Οχήματος Ειδικού Σκοπού στο οποίο θα υπαχθούν ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η πρόταση του ESM περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός SPV. Η Ελλάδα θα εισφέρει στο «Οχημα» αυτό κρατικά ακίνητα μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται να υπάρχουν και μερικά από τα λεγόμενα «φιλέτα», ώστε να έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία το χαρτοφυλάκιο. Στόχος είναι τα ακίνητα αυτά να «ωριμάσουν» όσο θα βρίσκονται στο SPV. Και για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση θα αναλάβει την υποχρέωση να δημιουργήσει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο ή να αναθεωρήσει το υφιστάμενο με κριτήριο τη στήριξη των επενδυτικών δραστηριοτήτων στα ακίνητα.

Υπενθυμίζεται ότι σχέδιο τιτλοποίησης εσόδων από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται επισήμως από τον περασμένο χειμώνα. Στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων που έλαβε χώρα πέρυσι τον Δεκέμβριο, είχε προβλεφθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων που ελήφθησαν για να γίνουν οι επαναγορές, μέσω κεφαλαίων που θα προκύψουν από την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση των ακινήτων.

Μάλιστα, ο φορέας που θα αναλάμβανε να «τρέξει» αυτό το σχέδιο ήταν το ESM. Εκτοτε, υπήρξε σειρά συσκέψεων μεταξύ των ελληνικών αρχών, του ESM, αλλά και της τρόικας για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθούν καλύτερα τα ακίνητα του κράτους. Το ESM κατέληξε πριν από λίγες ημέρες στην πρόταση της δημιουργίας ενός SPV τελικά ως την πλέον καλύτερη λύση στην παρούσα φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προχωράει και μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην πρόταση του ESM. Βέβαια, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, ενώ και η τρόικα δεν έχει λάβει θέση, καθώς δεν έχει ενημερωθεί πλήρως για τις λεπτομέρειες της πρότασης. Κάτι που θα γίνει στον έλεγχο που ξεκινάει από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στις συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή τα σενάρια για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το Οχημα Ειδικού Σκοπού είναι αρκετά. Σε κάθε περίπτωση, το ESM θα έχει ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου, δεδομένου ότι έχει αναλάβει από την αρχή την κατάρτισή του. Το πού θα βρίσκεται η έδρα του Οχήματος δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τα ακίνητα που θα επιλεγούν για να αξιοποιηθούν θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.

Επειτα, στόχος είναι να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια γίνεται, ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα ακίνητα και η Ελλάδα να αυξήσει τα έσοδά της. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που να αναλάβει δράση, ώστε να δώσει ώθηση στο όλο εγχείρημα, άμεσα έσοδα στο κράτος και μεγαλύτερο κίνητρο στους επενδυτές για να συμμετάσχουν στο σχέδιο αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind