Η πώληση του Ελληνικού θα κρίνει την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το 2014

 

ellinikoΗ πώληση του Ελληνικού θα κρίνει την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων το 2014. Mε τις αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων λιμανιών της χώρας και της Εγνατίας Οδού, αναμένεται να επανεκκινήσει το πρόγραμμα μετά την παρόδο των εορτών. Το ΤΑΙΠΕΔ, παρά την αρχική πρόθεσή του, τελικά δεν κατάφερε να εκκινήσει τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ/ΟΛΘ μέσα στο 2013, παρά το γεγονός ότι οι αποκρατικοποιήσεις χαρακτηρίζονται ώριμες από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ από τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα δεν στάθηκε εφικτό να εκκινήσουν μια σειρά άλλων σημαντικών αποκρατικοποιήσεων, όπως του ΔΑΑ, της ΔΕΗ κ.ά. Ετσι, η περασμένη χρονιά χαρακτηρίζεται από τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΣΦΑ. Η διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, παρόλο που μέσα στη χρονιά δεν πέτυχε τους αρχικούς ποσοτικούς στόχους της, έχει πετύχει ένα μεγάλο στόχο – την ολοκλήρωση των δύο πρώτων ουσιαστικών αποκρατικοποιήσεων: εκείνης του ΟΠΑΠ και του ΔΕΣΦΑ. Οι δύο προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις είναι οι μεγαλύτερες που έφεραν (ή θα φέρουν) σημαντικά ξένα κεφάλαια στη χώρα από νέους επενδυτές και ήταν καθαρά αποτέλεσμα μια ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Στόχος τώρα του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρουν στελέχη του, είναι να εκκινήσουν μέσα στο 2014 όλες οι αποκρατικοποιήσεις εταιρικών περιουσιακών στοιχείων και εκείνων που αφορούν σε υποδομές. Ωστόσο θεωρείται απίθανο οι περίπου 26 αποκρατικοποιήσεις, που βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε σε στάδιο προετοιμασίας, να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο έτος. Πρόθεση όμως είναι οι περισσότερες από αυτές να έχουν ολοκληρωθεί.

Ερωτήματα έχουν εγερθεί σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία βαρύνεται συνεχώς από τις παρεμβάσεις της Κομισιόν, αλλά και των εταιρειών υδάτων (ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ) που πιθανόν να επιβαρυνθούν διαδικαστικά από πιθανές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι άνθρωποι του Ταμείου διατηρούν επιφυλάξεις για την έκβαση των συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων. Επίσης εκφράζουν επιφυλάξεις για την ολοκλήρωση και της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ που υπογράφηκε πρόσφατα, για την οποία η Κομισιόν απαιτεί πριν από την ολοκλήρωση συναλλαγής, την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν.

Η αποκρατικοποίηση ωστόσο που θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία του προγράμματος στο νέο έτος που ξεκινά σε λίγο, θα είναι εκείνη του Ελληνικού. Είναι η πιο ώριμη και ίσως η πιο μεγάλη από άποψη προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων σε ολόκληρο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για το τέλος του επόμενου Ιανουαρίου και φαίνεται ότι το ενδιαφέρον παραμένει ζεστό.

Για το 2014, ο στόχος των εσόδων που έχει τεθεί, αναφέρεται σε 3,56 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το πρόγραμμα δεν μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 2,8 ή 2,9 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind