Καθησυχάζει το ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση των 28 δημόσιων ακινήτων

 

taipedΠεπεισμένοι ότι θα δικαιωθούν στο τέλος εμφανίζονται τα στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σχετικά με την αποκρατικοποίηση των 28 ακινήτων του Δημοσίου. Υψηλόβαθμα στελέχη του, αναφερόμενα στην απόφαση κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι κωλύεται να εγκρίνει τη σχετική σύμβαση, ανέφεραν ότι αυτό θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και ότι σε ανώτερο βαθμό, οι αποφάσεις του συγκεκριμένου δικαστηρίου – όπως το χαρακτήριζαν- θα δικαιώσουν τις επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ χαρακτήριζαν ως «τεχνικής φύσεως» θέματα, όσα εγείρει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με τη σύμβαση πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 δημόσιων κτιρίων.

Τα ίδια στελέχη χαρακτήριζαν ως «τεχνικής φύσεως» θέματα, όσα εγείρει η απόφαση του Ζ΄ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με τη σύμβαση πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 δημόσιων κτιρίων. « (Η σύμβαση) είναι αποτέλεσμα ενός διεθνούς διαγωνισμού, καθόλα καθαρού που βρίσκεται υπό την εποπτεία της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», παρατηρούσε μέλος της διοίκησης του Ταμείου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος σημείωσε ότι το βασικό επιχείρημα στη συγκεκριμένη απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι το ασυμβίβαστο που εμφανίζεται μεταξύ των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση και των προτιμητέων επενδυτών οι οποίοι ανήκουν στους ίδιους ομίλους. Ωστόσο, δεν αποδέχεται το ασυμβίβαστο, δεδομένου ότι οι σύμβουλοι προσλήφθηκαν πολύ καιρό πριν από την αποκρατικοποίηση, ενώ στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού «κανένας δεν απαγόρευσε κάποιον τρίτο να υποβάλει μια καλύτερη προσφορά». «Οι προσφορές ήταν δύο και δεν υπήρξαν άλλες. Μακάρι να είχαμε περισσότερες…», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Οπως ανέφεραν, τις αποφάσεις της δικαιοσύνης κανείς δεν μπορεί να τις προκαταβάλει και ότι σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση ανάκλησης της σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τότε ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί εκ νέου.

Από την άλλη πλευρά, η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, ένας εκ των προτιμητέων επενδυτών στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, προέβη χθες σε νέα γνωστοποίηση για το συγκεκριμένο θέμα, αυτή τη φορά προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στη γνωστοποίηση, η εταιρεία αναφέρει ότι, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014, «θα προβεί στην κατάρτιση και υποβολή Συμπληρώματος του από 3.1.2014 Ενημερωτικού Δελτίου για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου το οποίο θα περιλαμβάνει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συναλλαγή για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου των 14 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ…».

Τέλος, όπως αναφέρεται στη γνωστοποίηση, η εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων θα υποστηρίξει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στην άσκηση της προβλεπόμενης εκ του νόμου αίτησης ανάκλησης κατά της σχετικής πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Eurobank Properties πρόσφερε περίπου 145 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 14 ακινήτων, για τα οποία θα ελάμβανε περίπου 14 εκατ. ευρώ ετήσιο μίσθωμα. Ο δεύτερος προτιμητέος επενδυτής είναι Εθνική Πανγαία, η οποία συμφώνησε στην εξαγορά 14 κτιρίων με αντίτιμο 115 εκατ. ευρώ και στην καταβολή από την πλευρά του πωλητή, μισθώματος ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind