Και αιολικά πάρκα και προστασία πτηνών

 

apeΑιολικά ή πουλιά; Αιολική ενέργεια ή σωτηρία των απειλούμενων ειδών; Είναι αναπόδραστο αυτό το δίλημμα ή μπορεί να βρεθούν επιστημονικές απαντήσεις που να συνδυάζουν τις ανεμογεννήτριες με τη βιοποικιλότητα; Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει με θετικό τρόπο μια ολοκληρωμένη μελέτη-πρόταση του WWF, η οποία μάλιστα αφορά ένα δύσκολο όσο και σημαντικό πεδίο: την κεντρική περιοχή του Εβρου και της Ροδόπης. Μια περιοχή που έχει πολύ καλό αιολικό πεδίο, γι’ αυτό και έχει οριστεί από το 2008 ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας. Εχει μάλιστα ήδη 178 ανεμογεννήτριες σε 13 αιολικά πάρκα, ενώ σχεδιάζεται η τοποθέτηση επιπλέον 300 ανεμογεννητριών. Ταυτόχρονα όμως, η ευρύτερη περιοχή της Θράκης φιλοξενεί προστατευόμενα και παγκοσμίως απειλούμενα αρπακτικά πουλιά. «Με σήμα κατατεθέν τον μοναδικό εναπομείναντα πληθυσμό μαυρόγυπα στη ΝΑ Ευρώπη και τον παγκοσμίως απειλούμενο ασπροπάρη», όπως σημειώνει το WWF.

«Για τη συγκεκριμένη πρόταση εργαστήκαμε πάνω από ένα χρόνο. Ο βασικός μας σκοπός ήταν να δώσουμε στις υπηρεσίες που αδειοδοτούν για τα αιολικά πάρκα κατάλληλα εργαλεία για να κρίνουν», λέει στην «Κ» ο κ. Αλκης Καφετζής, επιστημονικός συνεργάτης προγράμματος Εβρου WWF Ελλάς.

Ενα βασικό συμπέρασμα της ερευνητικής δουλειάς πεδίου, που έκαναν οι άνθρωποι του WWF, είναι ότι οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν πουλιά, συχνά και μεγάλα αρπακτικά πουλιά. Μάλιστα, όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες στήνονται τόσο περισσότερα πουλιά βρίσκουν τον θάνατο στις πτερωτές τους. Οι ερευνητές του WWF, με συγκεκριμένο έλεγχο γύρω από τις ανεμογεννήτριες, υπολόγισαν ότι σε κάθε ανεμογεννήτρια σκοτώνονται 0,173 αρπακτικά πουλιά ανά έτος και πολύ περισσότερα μικρά πουλιά και νυχτερίδες. Εάν τοποθετηθούν ακόμα 300 Α/Γ, τότε οι ετήσιες απώλειες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 80 αρπακτικά πουλιά (10 περίπου γύπες) και αρκετές εκατοντάδες μικρά πουλιά.

Ιδιαίτερη αξία έχει η άποψη πως δεν αρκεί η αντιμετώπιση του κάθε αιολικού πάρκου ως ξεχωριστής περίπτωσης για την οποία αρκεί απλά μια περιβαλλοντική μελέτη. Με τον τρόπο αυτό, κάθε αιολική εγκατάσταση κρίνεται σαν να είναι η μοναδική στην περιοχή… «Απεναντίας, πρέπει να δούμε την περιοχή ως σύνολο, να δούμε τι χώρους καταλαμβάνουν συνολικά τα αιολικά πάρκα και τι χώρος μένει ελεύθερος. Υπάρχει εκτεταμένος ζωτικός χώρος, απαραίτητος για την επιβίωση των ειδών ορνιθοπανίδας;», σημειώνει ο κ. Καφετζής.

«Κόκκινη ζώνη»
Ξεκινώντας απ’ αυτή την αφετηρία, η πρόταση του WWF ορίζει δύο ζώνες: τη ζώνη αποκλεισμού, όπου προτείνεται να αποκλεισθεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, και τη ζώνη αυξημένης προστασίας, όπου η εγκατάσταση θα πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων. «Η ζώνη απαγόρευσης περιλαμβάνει περιοχές που εξασφαλίζουν τη συνέχεια και τη συνοχή ενδιαιτημάτων απαραίτητων για την αναπαραγωγή των απειλούμενων ειδών», τονίζει ο κ. Καφετζής. Στην «κόκκινη ζώνη» περιλαμβάνονται περιοχές δράσης του μαυρόγυπα, τα εθνικά πάρκα Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και Δέλτα Εβρου, η αποικία του όρνιου στον Νότιο Εβρο, το πευκόδασος Λουτρού και οι θέσεις φωλιάσματος των επικρατειακών αρπακτικών (αετοί κ.λπ.) και του μαυροπελαργού.

Στις Ζώνες Αυξημένης Προστασίας η εγκατάσταση αιολικών πάρκων πρέπει να πραγματοποιείται ύστερα από πλήρεις αξιολογήσεις των επιπτώσεων, με απαραίτητη την εκπόνηση ειδικής ορνιθολογικής μελέτης. Ολα αυτά απαιτούν την εκ βάθρων αναθεώρηση της ανάπτυξης αιολικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Χωράνε άλλες ανεμογεννήτριες στην περιοχή, με βάση τη μελέτη του WWF; «Υπάρχουν περιοχές που δεν αποκλείονται οι Α/Γ και έχουν καλό αιολικό πεδίο. Είναι αμφίβολο όμως εάν χωρούν και οι 300 προβλεπόμενες ανεμογεννήτριες. Στην περίπτωση αυτή, η επιβίωση αρκετών ειδών θα τεθεί σε κίνδυνο», τονίζει ο κ. Καφετζής.

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα της αιολικής ενέργειας πρέπει να αναπτυχθεί, αλλά έτσι ώστε να μην απειλεί ακόμη ένα πλεονέκτημα, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της χώρας. Η Θράκη αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Οφείλουμε να κερδίσουμε», δήλωσε η Δώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη του προγράμματος Εβρου του WWF Ελλάς.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind