Καλά νέα για τη Θεσσαλονίκη και την αρχιτεκτονική

 

lgtsΞεκαθαρίζει το «μέτωπο» των μεγάλων αστικών αναπλάσεων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη (Νέα Παραλία), είτε προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια (πλατεία Ελευθερίας) στη συμπρωτεύουσα.

Και οι ειδήσεις είναι θετικές: το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα που κατέθεσαν περίπου διακόσιοι κάτοικοι της περιοχής για την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης των έργων στη Νέα Παραλία. Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά και υπάρχει σοβαρή περίπτωση το έργο να παραδοθεί στην ώρα του, δηλαδή μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Εκείνες τις ημέρες αναμένεται και η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης ακύρωσης του έργου. Αν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έδινε σοβαρές πιθανότητες στη δικαίωση των κατοίκων δεν θα παρέπεμπε την τελική του ετυμηγορία για την εποχή ολοκλήρωσης του έργου.

Οι 200 κάτοικοι της Νέας Παραλίας διαμαρτύρονται για μια τεχνητή πλαγιά που κατασκευάζεται δίπλα στο «Μακεδονία Παλάς», στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη διαμόρφωση του «Κήπου του Απογευματινού Ηλιου». Στο υψηλότερο σημείο της θα έχει ύψος περίπου 3,5 μέτρων και προβλέφθηκε από τους μελετητές για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τη θέα προς τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα προς τις ακτές της Πιερίας και τον Ολυμπο.

Πλατεία Ελευθερίας
Αποτελέσματα έχουμε από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας που συγκέντρωσε αξιοσημείωτο αριθμό συμμετοχών (131). Πρόκειται για έναν σημαντικό δημόσιο χώρο του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ιστορικά φορτισμένο, που υποβαθμίζεται από τη χρήση του ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θεωρείται ως το πρώτο αναγκαίο βήμα για την επανένταξη της πλατείας στη ζωή της πόλης. Το πρώτο βραβείο, σύμφωνα με την αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής, της οποίας προήδρευε ο Δημήτρης Φατούρος, απέσπασε η μελέτη των αρχιτεκτόνων μηχανικών Θεμιστοκλή Χατζηγιαννό-πουλου και Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη.

Σύμβουλοι της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν οι Εδουάρδο Κάστρο, Παναγιώτης Τζώνος και Ιωάννης Μέγας. Συνεργάστηκαν ο μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Μακρής, η γεωπόνος Παναγιώτα Κούλαλη και ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Πετρόπουλος επί των ψηφιακών απεικονίσεων.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind