«Κληρώνει» 100 εκατ. ευρώ για Κεραμεικό – Μεταξουργείο

 

oliarosΣχέδιο μετεξέλιξης ενός χώρου παραβατικότητας σε κέντρο δημιουργικής και νεανικής επιχειρηματικότητας

Τις επόμενες ημέρες κρίνεται η μεγάλη επένδυση, ύψους 100 εκατ. ευρώ, στην περιοχή του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού, που υπόσχεται την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και κυοφορείται τα τελευταία έξι χρόνια από την εταιρεία OLIAROS, καθώς ενδεχόμενη υπαγωγή της στο επενδυτικό ταμείο Jessica θα ενεργοποιήσει την εκτέλεση του σχεδίου.

Το σχέδιο αστικής ανάπλασης «ΚΜ Properties» προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου αστικού οικοσυστήματος που φιλοδοξεί να προσελκύσει την αναδυόμενη δημιουργική επιχειρηματική κοινότητα στην Αθήνα, αντικαθιστώντας παραβατικές χρήσεις που υποβαθμίζουν το κέντρο με υγιείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Το «KM Properties» περιλαμβάνει την κατασκευή φοιτητικών και άλλων εξειδικευμένων κατοικιών και τη δημιουργία ενός συνεργατικού σχηματισμού (cluster) 10 κτιρίων, εκ των οποίων επτά με στόχο να στεγάσουν νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας, design, αρχιτεκτονικής και μόδας, ενώ τρία θα αποκτήσουν διάφορες χρήσεις, όπως για παράδειγμα η εκπαιδευτική.

Επίσης, προβλέπεται κοντά στο μετρό του Κεραμεικού η κατασκευή του «KM Pop Up Market», ενός ειδικά διαμορφωμένου προσωρινού χώρου με 45 κοντέινερ που θα λειτουργεί σαν φυτώριο επιλεγμένων νέων ελληνικών και ξένων προϊόντων, εκ των οποίων όσα ωριμάζουν, θα στεγαστούν σε χώρους που θα κατασκευάσει η OLIAROS την επόμενη τριετία στην οδό Μυλλέρου.

Ακόμη, το σχέδιο επιτάσσει τη μετεξέλιξη της πιάτσας παραβατικότητας σε κέντρο δημιουργικής και νεανικής επιχειρηματικότητας με τη μετασκευή και κατασκευή 30 και πλέον κτιρίων, συγκεντρωμένων σε έναν δρόμο.

Ηδη, ένα μεγάλο μέρος της πρότασης της OLIAROS, που προϋπολογίζεται στα 70 εκατ. ευρώ, έχει κατατεθεί προς έγκριση στο ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο Jessica, το οποίο υποστηρίζει βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων αστικής ανάπτυξης και προωθεί συμπράξεις του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Το Jessica λειτουργεί υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και διαχειριστής του για την περιφέρεια Αττικής είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ).

Η OLIAROS διεκδικεί από το Jessica δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση μέρους του πρότζεκτ, ενώ χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια τα υπόλοιπα 35 εκατ. ευρώ. Εάν εγκριθεί και προχωρήσει, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ανάπλασης που έχει γίνει στην ευρύτερη περιοχή του αθηναϊκού κέντρου εδώ και πολλά χρόνια.

«Η κεντρική ιδέα είναι ότι αλλάζουμε εποχή και ο κόσμος αναζητεί νέα μοντέλα οικονομικής και αστικής ανάπτυξης. Διαμορφώνεται μια νέα τάξη επιχειρηματιών και δημιουργών και εμείς ερχόμαστε να προτείνουμε τη γεωγραφική συγκέντρωση σε ένα εκ νέου μελετημένο αστικό περιβάλλον στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, σχετικό με τις σημερινές ανάγκες το οποίο μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα προς όλους και την πόλη» λέει στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της OLIAROS κ. Ιάσων Τσάκωνας.

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ψήφισε υπέρ της επένδυσης και, όπως παρατηρεί ο κ. Τσάκωνας, είναι ίσως η πρώτη φορά που η πόλη τοποθετείται υπέρ μιας ιδιωτικής επένδυσης. Αλλωστε, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης αναζητεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο φάκελος της OLIAROS για το ταμείο Jessica βρίσκεται στη διαδικασία της αξιολόγησης και εκκρεμεί η εξέταση της πρότασης από την επενδυτική επιτροπή της ΕΤΕ, ενώ στη συνέχεια, εάν χρειαστεί, θα περάσει από το Επενδυτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για το σχέδιο έχει δείξει ο υφυπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης και, μάλιστα, εάν εγκριθεί η υπαγωγή του στο Jesicca, η OLIAROS σκοπεύει να το εντάξει στη διαδικασία του fast track.

Η χρήση του Jessica, επισημαίνει ο κ. Τσάκωνας, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ενός γενικότερου σχεδιασμού και σε συντονισμό με την πολιτεία μπορεί να εντάξει την περιοχή σε μία αναπτυξιακή κατεύθυνση που θα επηρεάσει ευεργετικά και την υπόλοιπη πόλη, λειτουργώντας ως «πιλότος» και παράδειγμα και για άλλους επενδυτές.

Από τη Νέα Υόρκη στις ιδιωτικοποιήσεις της Ασίας

  • Ο 40χρονος ιδρυτής της OLIAROS σπούδασε στο πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ, εργάστηκε σε τράπεζα της Νέας Υόρκης, όμως δύο χρόνια αργότερα άλλαξε πορεία.
  • Το 1996, σε ηλικία 24 ετών, έφυγε για το Αζερμπαϊτζάν ως ανεξάρτητος επαγγελματίας πλέον, όπου ανάλαβε να μελετήσει για λογαριασμό της τράπεζας στην οποία εργαζόταν μέχρι πρότινος το μετα-σοβιετικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Κεντρικής Ασίας.
  • Παράλληλα, εργάστηκε ως μεσίτης βρίσκοντας ακίνητα για πρεσβείες και εταιρείες στο Μπακού.
  • Στη συνέχεια, ίδρυσε την Prisma Invest και σε συνεργασία με την τουρκική Global Securities δούλεψε στη δευτερογενή αγορά των vouchers ιδιωτικοποιήσεων, σύστημα με το οποίο γίνονταν οι ιδιωτικοποιήσεις στο Αζερμπαϊτζάν.
  • Παράλληλα εκεί ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στην ανάπτυξη ακινήτων με κύρια πελατεία του τις πρεσβείες.
  • Επειτα, επέστρεψε στην Ελλάδα, ίδρυσε την OLIAROS το 2002 και το 2004 παρουσίασε το πρώτο έργο της εταιρείας, το Antiparos Design Properties, το οποίο σήμερα έχει φτάσει τις 25 βίλες σε 500 στρέμματα γης και θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα στον τομέα της θερινής κατοικίας υψηλών προδιαγραφών.
  • Το 2006 πούλησε τα ακίνητά του στο Μπακού και αποφάσισε να ενεργοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου και πλέον ζούσε.

Ανάπτυξη μιας νέας Αθήνας
Δυνατότητα επανασχεδιασμού με συντονισμό και συμμαχίες
Από το 2006 η OLIAROS έχει επενδύσει 35 εκατ. ευρώ για την αγορά 45 ακινήτων και διαθέτει περίπου το 4,5% της περιοχής Μεταξουργείου – Κεραμεικού. «Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της νέας Αθήνας» σημειώνει ο κ. Τσάκωνας και επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός καινούργιου μοντέλου για την πόλη. Οπως λέει, η σημερινή Αθήνα είναι αποτέλεσμα σειράς σπασμωδικών παρεμβάσεων χωρίς σχέδιο και όραμα και πλέον έχει καταστεί μη ελκυστική.

Ο ιδρυτής της OLIAROS επισημαίνει ότι η γεωγραφική και κλαδική συγκέντρωση ανθρώπων και επιχειρήσεων θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα, το οποίο θα αποτελέσει «έναν πυρήνα της νέας ελληνικής οικονομίας». Μάλιστα, συσχετίζει αυτόν τον πυρήνα με την «αρχιτεκτονική κατεύθυνση της επόμενης ημέρας» και υποστηρίζει ότι για να δημιουργηθεί το οικοσύστημα που θα ανατάξει την Αθήνα χρειάζονται συντονισμός, μέγεθος και συμμαχίες.

Οπως αναφέρει ο κ. Τσάκωνας, η περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου έχει ένα προβάδισμα, καθώς βρίσκεται σε εγγύτητα με τα μέσα σταθερής τροχιάς, φιλοξενεί αρχαιότητες, διατηρητέα κτίρια και λαϊκές πολυκατοικίες, αλλά διαθέτει και έναν ιδιαίτερα γερασμένο αστικό ιστό.

Το γεγονός ότι πλέον στην περιοχή πέφτουν κτίρια, λόγω παλαιότητας και εγκατάλειψης, δημιουργεί ένα κενό στην πόλη που δίνει τη δυνατότητα επανασχεδιασμού της και αυτό την κάνει ενδιαφέρουσα περίπτωση, παρατηρεί.

Μελετητικά η πρόταση είναι έτοιμη, σημειώνει. Για την ωρίμανση του σχεδίου, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την OLIAROS, έχουν εργαστεί δεκάδες ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ στο πλαίσιο της ανάλυσης και μελέτης της περιοχής η εταιρεία υποστήριξε μελέτες πανεπιστημίων όπως το Studio Lapa του EPFL και της Λωζάννης και το Berlage Institute του Ρότερνταμ.

Χεκίμογλου Αχιλλέας

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=503946

Speak Your Mind