Λιβιεράτος: Στο 30-35% η έρευνα της PGS, το Νοέμβριο η πλήρης εικόνα

 

ypekaΣτα μέσα του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και νοτίως της Κρήτης η «διασκόπηση» δηλαδή η γεωφυσική και σεισμική έρευνα που πραγματοποιεί η νορβηγική εταιρεία PGS, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ε. Λιβιεράτος. Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 30% ίσως και το 35% όλου του ερευνητικού προγράμματος διασκόπησης.

Ο κ. Λιβιεράτος διευκρίνισε ότι μόνο το τμήμα κάτω από την Κρήτη που θα διερευνηθεί, ισοδυναμεί σε έκταση με το μέγεθος του Βελγίου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει, όπως είπε ο υπουργός, η επεξεργασία και ερμηνεία, η οποία αναμένεται να έχει τελειώσει το Νοέμβριο του 2013.

Επίσης, αποκάλυψε ότι ήδη η PGS έχει ξεκινήσει το μάρκετινγκ, δηλαδή την προώθηση της εμπορίας των δεδομένων, μέσω των οποίων θα προσελκυθούν ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι και θα καλύψουν το κόστος της δουλειάς που γίνεται. «Σας πληροφορώ εδώ υπεύθυνα ότι υπάρχει ενδιαφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβιεράτος. Στη συνέχεια σύμφωνα με τον υπουργό θα ακολουθήσει η προκήρυξη της δεύτερης φάσης, που θα αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Δείτε αναλυτικά την απάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ στην ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση της Χρυσής Αυγής με θέμα την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου:

“Κύριε Βουλευτά, θα σας ενημερώσω για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε αυτό το θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, ενώ θυμίζω ότι υπάρχουν λεπτομερέστατα πρακτικά από την παρουσίαση ζητημάτων που άπτονται της ερωτήσεώς σας, στην Επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου της Βουλής, όταν επί δίωρο, περιέγραψα με λεπτομέρειες το θέμα μαζί με συνεργάτες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Θα σας πω τι έχουμε κάνει αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε την ευθύνη αυτού του τομέα στο Υπουργείο. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, το ΥΠΕΚΑ βασισμένο σε μια τροποποίηση του σχετικού νόμου του 1995, έκανε μια προκήρυξη δημόσιας διεθνούς ανοιχτής πρόσκλησης για συμμετοχή σε γεωφυσικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων σε μια θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται από την Κέρκυρα μέχρι τα νότια της Κρήτης.

Μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν υπογράφτηκε η σύμβαση, στις 26 Οκτωβρίου 2012 (του Αγίου Δημητρίου). Οργανώθηκε μέσα στο ΥΠΕΚΑ μια αθόρυβη ομάδα υψηλού επιπέδου Ελλήνων από το ΥΠΕΚΑ και άλλα Υπουργεία με συναφές αντικείμενο, από επιστήμονες από πολλά ΑΕΙ της χώρας, οι οποίοι, αθόρυβα, έκαναν τις προδιαγραφές και προχώρησαν στην ανάθεση του έργου στη νορβηγική εταιρεία, όπως γνωρίζετε.

Μάλιστα, εδώ θέλω να αναφέρω ότι ήταν δική μου πρόταση – την οποία δέχθηκε ο Πρωθυπουργός – να ανατεθεί στην πρώτη εταιρεία το έργο αυτό και όχι σε συνδυασμούς. Είναι σημαντικό νομίζω.

Μέσα σε περίπου δέκα ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, το πλοίο ήταν στην Πάτρα. Θυμίζω τις ημερομηνίες, γιατί έχουν σχέση με ένα σημείο της επερώτησής σας σχετικά με την Deutsche Bank. Στις 11 Νοεμβρίου, λοιπόν, ήταν εκεί το καράβι. Βγήκε στο Ιόνιο. Άρχισε τις μετρήσεις, γιατί μετρήσεις θέλουμε. Δεν θέλουμε ερμηνείες και μοντέλα. Βέβαια, είναι χρήσιμα στην επιστήμη κι αυτά. Οι μετρήσεις, όμως, επιβεβαιώνουν.

Και δέκα ημέρες μετά την παρουσία του πλοίου, βγήκε το δημοσίευμα της Deutsche Bank, στον απόηχο της μεγάλης εντύπωσης που είχε στον ευρωπαϊκό Τύπο. Ο ίδιος μπήκα στο internet και είδα τι ήταν αυτό το δημοσίευμα. Ήταν ένα δελτίο μιας θυγατρικής της τράπεζας της, που ουσιαστικά αναπαρήγαγε το θέμα, όπως είχε αναφερθεί στον Τύπο.

Οι εργασίες προχωρούν. Έχω μία συγκεκριμένη ατζέντα, την οποία θα σας αναφέρω στη δευτερολογία μου, η οποία περιγράφει ακριβώς, βήμα – βήμα, τι θα γίνει στις επόμενες φάσεις, έτσι ώστε να ξέρουμε για πρώτη φορά εμείς τι υπάρχει, τι είναι αξιοποιήσιμο και πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κύριε Βουλευτά, αναφερθήκατε σε ζητήματα εθνικής πολιτικής, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Αυτά είναι θέματα που τα χειρίζονται τα αρμόδια Υπουργεία, ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Εγώ θα γυρίσω πάλι στους ταπεινούς αριθμούς και στα ταπεινά γεγονότα. Αύριο, Σάββατο ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της έρευνας στα δυτικά της Κέρκυρας και ξεκινά η δεύτερη φάση από την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Έχει ήδη ολοκληρωθεί πάνω από το 30% -δεν είμαι σίγουρος εάν έχουμε φθάσει και στο 35%- όλου αυτού του προγράμματος της διασκόπησης, το οποίο είναι ερευνητικό πρόγραμμα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, το νορβηγικό σκάφος δεν ψάχνει πετρέλαια, κάνει διασκόπηση, γεωφυσική έρευνα, η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Φεβρουαρίου και κάτω από την Κρήτη. Μιλάμε για μία έκταση που είναι όσο και η Ρουμανία και μόνο το τμήμα κάτω από την Κρήτη είναι όσο το Βέλγιο. Σας διαβεβαιώνω για την έκταση.

Στη συνέχεια, γίνεται η επεξεργασία και η ερμηνεία, που στη γεωφυσική είναι η δεύτερη φάση της δουλειάς. Ελπίζουμε να έχει τελειώσει το Νοέμβριο του 2013. Δεν είναι μόνο σεισμικά τα δεδομένα, είναι γεωφυσικά – γιατί έχει βαρύτητα – μαγνητικά και είναι σύνθετο το διάνυσμα. Ήδη, από τώρα, επειδή είναι μία εταιρία και κάνει το μάρκετινγκ, έχει αρχίσει η προώθηση της εμπορίας των δεδομένων. Η Ελλάδα δεν πληρώνει τίποτα, αλλά αυτοί πρέπει να βγάλουν το κόστος αυτής της δουλειάς που κάνουν και σας πληροφορώ εδώ υπεύθυνα ότι υπάρχει ενδιαφέρον.

Η προκήρυξη της δεύτερης φάσης, που είναι η πραγματικά ουσιαστική δουλειά, στην οποία αναφερθήκατε, εκτιμούμε ότι θα αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο ορίζεται από μία διαφανέστατη σύμβαση και είμαι αισιόδοξος ότι για πρώτη φορά θα έχουμε την ακτινογραφία όλης αυτής της ιστορίας.

Επίσης, αν και δεν το ρωτήσατε, αλλά επειδή νομίζω ότι είναι μέσα στην ενημέρωση που οφείλω και αισθάνομαι την υποχρέωση ότι πρέπει να σας κάνω, πρέπει να πω ότι τηρούνται όλοι οι περιβαλλοντολογικοί όροι που προβλέπονται από όλες τις συνθήκες και τις συμφωνίες. Για το θέμα των κητοειδών κ.λπ., υπάρχουν ήδη τέσσερις παρατηρητές πάνω στο καράβι γι’ αυτό. Άρα, λοιπόν, και από άποψη περιβάλλοντος είμαστε κατοχυρωμένοι και σε πολύ καλό επίπεδο.

Η διαφάνεια όλης αυτής της διαδικασίας είναι τέτοια που μπορείτε σε site στο Internet να μπαίνετε και να βλέπετε κάθε μέρα, όχι μόνο πού βρίσκεται το σκάφος, αλλά και την πορεία του, όχι μόνο το στίγμα δηλαδή, αλλά και τη διαδρομή του, ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται.

Αναφερθήκατε στο πολύ σοβαρό θέμα του εάν η χώρα θα διατηρήσει το πλεονέκτημα που μας δίνει αυτή η διαδικασία. Νομίζω –και αυτό είναι η άποψη έγκριτων νομικών- ότι στα θέματα που αφορούν στην εκτέλεση των συμβάσεων ισχύει το ελληνικό δίκαιο και όλα αυτά που συνδέονται με τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι εκτός του συμβατικού πλαισίου, εκτός των δυνατοτήτων που έχει ο οποιοσδήποτε δανειστής της χώρας, είτε αυτός είναι ιδιώτης, είτε είναι κράτος, είτε είναι διεθνής οργανισμός. Άρα, νομίζω, ότι έχουν γνώση οι φύλακες ή τουλάχιστον θέλω να το πιστεύω. Αλλοίμονο αν δεν ήταν έτσι.

Τέλος, να θυμίσω, ότι υπάρχει μία πρωτοβουλία κόμματος της Βουλής, του ΠΑΣΟΚ, για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει γίνει δεκτό από τον κύριο Βρούτση κατά το νορβηγικό πρότυπο πάλι, ώστε αυτά τα χρήματα να πάνε προς όφελος του Ελληνικού λαού.

Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Ας είμαστε όλοι ενωμένοι, όπως είπατε, ώστε για πρώτη φορά η χώρα να έχει ολοκληρώσει μία συστηματική δουλειά σ’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Αν μου επιτρέπετε, να σας ρωτήσω, υπάρχει γνωμάτευση των Υπουργείων;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Επειδή με ρωτήσατε, είναι από έγκριτο νομικό. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει αυτή τη δήλωση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Θα επανέλθουμε ίσως με άλλη ευκαιρία να το διευκρινίσουμε.
Ευχαριστούμε”.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1689579

Speak Your Mind