Μεγάλη ζήτηση για ξενοδοχειακά ακίνητα από ξένα επενδυτικά funds

 

asteras«Συνωστισμός» έχει αρχίσει να παρατηρείται στον προθάλαμο της ελληνικής αγοράς ακινήτων, καθώς το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότεροι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, κυρίως επενδυτικά funds από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, ερευνούν διεξοδικά την εγχώρια αγορά, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Καμπουρόπουλο, πρόεδρος του ULI Ελλάδος και Κύπρου (Urban Land Institute), εσχάτως καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για ξενοδοχειακά ακίνητα, για συμμετοχή σε εταιρείες του κλάδου των ακινήτων, του τουρισμού (και άλλους βέβαια), μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital).

«Το ενδιαφέρον που καταγράφουμε το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά υψηλό. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον επενδυτικό χάρτη. Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν ξενοδοχειακά ακίνητα, καθώς, εκτός από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, μας έχουν προσεγγίσει και πολλές αλυσίδες του κλάδου, που ενδιαφέρονται για την ανάληψη της λειτουργίας νέων μονάδων» επισημαίνει ο κ. Καμπουρόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές αναζητούν ετήσιες αποδόσεις της τάξεως του 15%, ωστόσο, κάτι τέτοιο προς το παρόν είναι αρκετά δύσκολο, καθώς οι τιμές πώλησης κρίνονται υψηλές συγκριτικά με τα προσδοκώμενα έσοδα, συμπιέζοντας έτσι τις δυνητικές αποδόσεις.

Ετσι, πολλά funds εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους για την είσοδό τους στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ενας από αυτούς είναι η αξιοποίηση των εργαλείων που παρέχονται στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας. Δεδομένου ότι αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τελούν υπό καθεστώς πτώχευσης, οι επενδυτές διερευνούν πλειστηριασμούς ακινήτων που πραγματοποιούν οι πιστώτριες τράπεζες τέτοιων εταιρειών, ώστε να εντοπίσουν πιθανές ευκαιρίες, αγοράζοντας τα καλά στοιχεία του ενεργητικού. Ταυτόχρονα, μία ακόμα λύση θα ήταν η δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Ωστόσο, κατά τον κ. Καμπουρόπουλο, η σύσταση ΑΕΕΑΠ είναι πιο περίπλοκη διαδικασία, δεδομένου ότι απαιτείται η αγορά πολλών ακινήτων εκ των προτέρων.

Γεγονός είναι πάντως ότι το σημερινό φορολογικό πλαίσιο εξακολουθεί να δρα αποθαρρυντικά, τουλάχιστον για τους επενδυτές που έχουν βάλει την Ελλάδα στο «ραντάρ» τους. Τα funds που μέχρι σήμερα ενδιαφέρονται για ελληνικά ακίνητα, έχουν αποκλείσει τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, όπως επίσης και την αγορά γραφείων εν γένει, καθώς έχουν απομείνει λίγες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, που θεωρούνται οι πλέον φερέγγυοι ενοικιαστές.

Στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που διοργάνωσε πρόσφατα το ULI Ελλάδος και Κύπρου, με θέμα τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, ο κ. Ιωάννης Γκάνος, πρόεδρος του RICS Hellas, ανέφερε ότι διαβλέπει ευκαιρίες στον τουρισμό, που μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό της ελληνικής οικονομίας.

Μόνο αν βελτιωθεί η τελευταία, θα μπορέσουν να γίνουν περισσότερες συναλλαγές. Κατά τον ίδιο, ο μοναδικός τρόπος για να έλθουν οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα είναι να υπάρχει ένα σταθερό πολεοδομικό, φορολογικό και οικονομικό περιβάλλον.

Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind