Με μία προσφορά μένει το ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό

 

Μόλις ένας υποψήφιος επενδυτής ενδέχεται να μείνει τελικά στον διαγωνισμό για τη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση της χώρας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, χθες αποχώρησε από την διεκδίκηση του Ελληνικού η ισραηλινών συμφερόντων Elbit Cochin, ενώ ο δεύτερος εκ των τριών ενδιαφερομένων, η London & Regional Properties, ζήτησε παράταση τεσσάρων μηνών στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών που έχει καθοριστεί για αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εξελίξεις, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θα έχει στα χέρια του μόνο την προσφορά του τρίτου ενδιαφερομένου της Lamda Development. Oρατός είναι ο κίνδυνος να βρεθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στη δυσάρεστη θέση να αποφασίσει την αξιοποίηση του Ελληνικού έχοντας στα χέρια του μία μόνο προσφορά. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, χθες αποχώρησε από τον διαγωνισμό η ισραηλινών συμφερόντων Elbit Cochin, ενώ ο δεύτερος εκ των τριών ενδιαφερομένων, η London & Regional Properties (LRP) ζήτησε παράταση τεσσάρων μηνών (!) για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών η οποία έχει καθοριστεί για αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2013.

elliniko2

Με τα παραπάνω, εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν, απομένει για την υλοποίηση του διαγωνισμού μόνον η προσφορά του τρίτου ενδιαφερόμενου της Lamda Development. Η τελευταία φέρεται πλέον ως το φαβορί για τη διεκδίκηση του έργου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει την υποστήριξη μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και άλλων ομίλων. Η εταιρεία επίσης συνεργάζεται με το κορυφαίο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners.

Η Elbit Cochin απέστειλε χθες επιστολή σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποιώντας την αποχώρηση της από τον διαγωνισμό. Η ίδια επιστολή γνωστοποιήθηκε και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή αποχώρησης αναφέρεται ότι η εταιρεία, σε συνεργασία με τους εταίρους της και τις πιστώτριες τράπεζες, είναι καθ’ όλα έτοιμη να υποβάλει την προσφορά, αλλά δεν θα το πράξει, καθώς εκτιμά ότι το τελικό σχέδιο της σύμβασης πώλησης των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. εμπεριέχει ασάφειες και ελλιπή στοιχεία. Συγκεκριμένα δεν αποσαφηνίζεται το φορολογικό καθεστώς σε αρκετά σημεία, αναφέρονται ανακολουθίες σχετικά με όσα συμφωνήθηκαν με το ΤΑΙΠΕΔ σε προφορικό επίπεδο και σε όσα περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο σύμβασης, και τέλος, για την απόφασή της αυτή, η Elbit επικαλείται την απουσία της απαραίτητης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία θα δεσμεύεται το Ελληνικό Δημόσιο για τη στήριξη της επένδυσης στο μέλλον. Σημειώνεται ότι κατά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές της τάξης των 15 έως 20 εκατ. Σαν συνέπεια, η ΠΥΣ, σχεδόν είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή των προσφορών.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει η ΠΥΣ μέχρι τη διενέργεια του διαγωνισμού, θα δοθεί παράταση στην περίοδο υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, μέχρι που η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τα υπεσχημένα προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Και με δεδομένο ότι μέχρι χθες δεν υπήρχε η ΠΥΣ, το ενδεχόμενο παράτασης στην υποβολή των προσφορών είναι πλέον πολύ πιθανή.

Στο μεταξύ αυξάνεται το πολιτικό θερμόμετρο για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, καθώς αύριο Πέμπτη αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή και να μιλήσει στο δημαρχείο Ελληνικού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας. Χθες σημειώθηκε κόντρα για τις εξελίξεις στο Ελληνικό, καθώς μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στο κέντρο της Αθήνας. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης στηλίτευσε τη στάση του υποψηφίου δημάρχου της Αθήνας κ. Σακελλαρίδη για τον οποία ανέφερε ότι «παρότι νέος άνθρωπος… εκπροσωπεί την άρνηση» και ότι θέλει «να θέλει να μετατρέψει τον Δήμο της Αθήνας σε μια ΜΚΟ που θα ειδικεύεται στον ακτιβισμό και την αποτροπή επενδύσεων».

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind