Νέα Υόρκη και Λονδίνο, οι πιο ελκυστικές πόλεις για επενδύσεις

 

Οι ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσουν την πιο δημοφιλή χώρα για πραγματοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα κατά το 2013, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Colliers International. Πέραν των ΗΠΑ, ζήτηση θα καταγραφεί επίσης στην Ασία και στη Δυτική Ευρώπη, απ’ όπου αναμένεται να ξεχωρίσουν πόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, αλλά και αρκετές μεγάλες πόλεις της Γερμανίας. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει η έρευνα Global Investment Sentiment Survey της Colliers, στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών απ’ όλο τον κόσμο.

Οπως προκύπτει από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς ακινήτων το 2013 είναι βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν, καθώς πολλοί επενδυτές έχουν επεξεργαστεί σχέδια σημαντικής αύξησης του αριθμού των ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό τους, όπως επίσης και διεύρυνσης των γεωγραφικών περιοχών δραστηριότητάς τους. Τα μόνα ορατά εμπόδια που εξακολουθούν να υφίστανται προς το παρόν είναι η έλλειψη ποιοτικών ακινήτων προς πώληση και η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το χρηματοδοτικό κενό των τραπεζών, αναμένεται να καλύψουν νέοι δανειστές, κατά κύριο λόγο ασφαλιστικοί οργανισμοί, όπως επίσης και ειδικά επενδυτικά κεφάλαια.

Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους
Στη Νέα Υόρκη επενδυτές, παρά την κρίση χρέους και τους φόβους για μια πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης, το 60% των επενδυτών εκτιμά ότι η παρούσα περίοδος είναι ευνοϊκή για πραγματοποίηση επενδύσεων, με αποτέλεσμα να αναζητάει βραχυπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες. Το Λονδίνο και οι μεγάλες πόλεις της Γερμανίας εξακολουθούν να προσελκύουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω του χαρακτήρα ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου που τις συνοδεύει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Λονδίνο, για παράδειγμα, οι επενδύσεις που έγιναν από τις αρχές του χρόνου έως και τα τέλη Οκτωβρίου αφορούσαν σε ποσοστό 74% ξένους αγοραστές.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι επενδυτές που κινούνται συστηματικά σε αγορές με τον χαρακτήρα του ασφαλούς προορισμού, καθώς ανάλογη τακτική ακολουθούν και επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο. Πέραν της βρετανικής πρωτεύουσας, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για απόκτηση ακινήτων σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Αμβούργο, η Φρανκφούρτη, η Νέα Υόρκη, το Μόναχο. Ειδικά το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη αποτελούν σήμερα τις δύο πιο ελκυστικές αγορές για τους ξένους επενδυτές.
Στην προσπάθειά τους αυτή, όμως, ο πλέον σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η έλλειψη προσφοράς κατάλληλων ακινήτων, πρόβλημα το οποίο μεγεθύνεται από το γεγονός ότι η πλειονότητα των επενδυτών κινείται στις ίδιες αγορές και για τον ίδιο τύπο ακινήτων, συγκεκριμένα σύγχρονων γραφείων στις κεντρικές επιχειρηματικές ζώνες της κάθε πόλης. Επιπλέον, αρνητικά επιδρά η έλλειψη νέων αναπτύξεων σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind