Νέες επενδύσεις στην Πάφο

 

venusrockΤο ελληνικό προξενείο στη Λευκωσία καλείται καθημερινά να ανταποκριθεί σε μεγάλο φόρτο εργασίας. Πέραν των 30.000 Ελλήνων πολιτών που εξυπηρετεί δέχεται συχνά επισκέψεις από ξένους φοιτητές, κυρίως Κινέζους, που σπουδάζουν στην Κύπρο και θέλουν να γνωρίσουν και την Ελλάδα. Τα αιτήματα, όμως, απορρίπτονται.

Στο παρελθόν υπήρξαν φαινόμενα παράνομης μετανάστευσης, με όχημα την αρχική φοιτητική βίζα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η έκδοσή τους. Τελικά, η μόνη εικόνα από την Ελλάδα που κρατούν οι Κινέζοι φοιτητές είναι αυτή από τις… αφίσες τουριστικών περιοχών και αρχαιολογικών χώρων που κοσμούν τους τοίχους του προξενείου. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν. Με αγορά κατοικίας αξίας τουλάχιστον 300.000 ευρώ η Κυπριακή Δημοκρατία παραχωρεί άδεια παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών. Με επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ παραχωρείται υπηκοότητα.

Το κίνητρο είναι τόσο ισχυρό που φέρνει στην Κύπρο νέες επενδύσεις σε περίοδο που η εικόνα της χώρας έχει τσαλακωθεί. Η άδεια παραμονής επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα η Dolphin Capital Investors προχώρησε στην πώληση του Venus Rock Golf Resort -το οποίο περιλαμβάνει και οικιστική ανάπτυξη- σε διεθνή κοινοπραξία με έδρα το Χονγκ Κονγκ, έναντι 290 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς ακινήτων σημειώνουν ότι η πώληση αποτελεί την πρώτη επιχειρηματική κίνηση συνέπεια των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά ακινήτων και στην ανάγκη μείωσης του δανεισμού εταιρειών ανάπτυξης γης.

«Πρόκειται για το πρώτο καλό νέο. Παρά τα όσα έγιναν, νέες επενδύσεις έρχονται στην Κύπρο», ανέφερε στην «Κ» ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις των νέων επενδυτών, το γεγονός ότι έχουν έδρα το Χονγκ Κονγκ συνδέεται με τις μαζικές αγορές κατοικιών από Κινέζους, με επίκεντρο την περιοχή της Πάφου όπου και βρίσκεται η τουριστική – οικιστική ανάπτυξη.

Η αγορά της Κίνας μοιάζει απέραντη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 85% του 1,4 εκατ. εκατομμυριούχων της Κίνας σχεδιάζει να σπουδάσει τα παιδιά του στο εξωτερικό. Με την άδεια παραμονής στα χέρια, οι γόνοι της δυναμικής αστικής τάξης της Κίνας μπορούν να ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη χωρίς να χρειάζεται να πείσουν ότι η φοιτητική βίζα στο διαβατήριό τους δεν αποτελεί πρόσχημα για να μεταναστεύσουν παράνομα στην Ευρώπη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μελετά να μειώσει το ελάχιστο ποσό αγοράς κατοικίας, για την έκδοση άδειας παραμονής, στα 200.000 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει προαναγγείλει τη χορήγηση υπηκοότητας σε όλους τους ξένους επενδυτές που έχασαν τουλάχιστον τρία εκατ. ευρώ από τη διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας και εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου. Ο σχεδιασμός είναι το πρόγραμμα «Υπηκοότητα μέσω Επενδύσεων», όπως ονομάζεται, να αναθεωρηθεί προκειμένου να υπάρξει γενική μείωση στο ύψος του απαιτούμενου ελάχιστου ποσού για επενδύσεις ούτως ώστε να μπορεί να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα με τρία εκατομμύρια καταθέσεις.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind