Νέος κύκλος δηλώσεων αυθαιρέτων

 

afthaireta1Συνολικά 1.492 υποθέσεις δημοτών διεκπεραιώθηκαν από τα Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη (ΣΕΔ), του Δήμου Αθηναίων, από την έναρξη λειτουργίας τους, 20 Ιουνίου έως και τις 31 Ιουλίου. Στα ΣΕΔ, ένα είδος δημοτικών ΚΕΠ, έχουν μεταφερθεί 154 υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών είναι η έκδοση προνοιακών επιδομάτων, αδειών για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η τακτοποίηση πολεοδομικών υποθέσεων ή η ικανοποίηση αιτημάτων που σχετίζονται με τη Δημοτική Αστυνομία. Επίσης, στα επτά ΣΕΔ, ένα σε κάθε διαμέρισμα του Δήμου, μπορεί κάποιος να πληρώσει μία κλήση ή να καταβάλει ένα παράβολο. Σύντομα αναμένεται να εγκατασταθούν και συστήματα πληρωμών με χρήση καρτών, όπως και συστήματα αυτόματης πληρωμής με τη χρήση μετρητών. Πάντως, η πλειονότητα των εργασιών που εκτελέστηκαν μέχρι στιγμής στα ΣΕΔ αφορούσε προνοιακά επιδόματα και ανανεώσεις – χορηγήσεις βιβλιαρίων απορίας. Την επόμενη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων με βάση τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα. Μάλιστα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προτείνει σε όλους όσοι έχουν ενταχθεί στον ν.4014/11 και δεν έχουν αποπληρώσει το πρόστιμο να ενταχθούν στο νέο νόμο, προκειμένου να αποφύγουν… τον πέλεκυ του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Κατόπιν της ψήφισης του νέου νόμου για την Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης με αριθ. 4178/13 (ΦΕΚ 174Α), το ΥΠΕΚΑ ενημερώνει ότι στις 2/9/13 θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του ΤΕΕ, οπότε και θα είναι δυνατή η υποβολή νέων δηλώσεων αυθαιρέτων στον νόμο 4178/13, η μεταφορά των δηλώσεων του ν. 4014/11 στον νέο νόμο μετά από σχετική αίτηση, καθώς και η εκτέλεση των λοιπών διαδικασιών της υπαγωγής που αφορούν τις πληρωμές και τη χορήγηση των αντίστοιχων βεβαιώσεων», αναφέρει λιτή ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Μέχρι την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να εκδοθούν και άλλες υπουργικές αποφάσεις, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της ρύθμισης.

Οι κυριότερες αφορούν:
• Τη ρύθμιση της διαδικασίας κατάθεσης και απόδοσης του προστίμου.
• Τον καθορισμό του προτύπου «δελτίου δομικής τρωτότητας». Το δελτίο αυτό αφορά τον στατικό έλεγχο του αυθαιρέτου από μηχανικό.

Επίσης εκκρεμεί η έκδοση δεκάδων υπουργικών αποφάσεων μέσα στο επόμενο διάστημα, για την ενεργοποίηση διαφόρων πτυχών του νόμου. Για παράδειγμα, ορισμένες από αυτές αφορούν:
• Τον ορισμό των δικαιολογητικών που θα πρέπει να προσκομίζουν οι κάτοικοι Θράκης, εφόσον δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας.
• Τον τρόπο που θα συμψηφίζονται το ποσό που θα διατίθεται για την ενεργειακή αναβάθμιση ενός αυθαιρέτου με το πρόστιμο (μειώνοντας το τελευταίο έως 50%), καθώς και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νέο νόμο, τα αυθαίρετα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με βάση την ηλικία του κτιρίου και τρεις με βάση το είδος της παρανομίας. Οσον αφορά τον χρόνο ανέγερσης: οι αυθαίρετες κατοικίες που ολοκληρώθηκαν πριν από τις 9/6/1975 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του Συντάγματος) εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση μόνο με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ. Οι αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθηκαν από τις 10/6/1976 έως τις 31/12/1982 εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή παραβόλου και την πληρωμή του 15% του προστίμου.

Οσον αφορά το μέγεθος της παρανομίας, οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (λ.χ. κατασκευή πέργκολας, μπάρμπεκιου, αποθήκης έως 15 τ.μ.) εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ (αν τυχόν υπάρχουν περισσότερες από μία στην ίδια ιδιοκτησία, δεν πληρώνουν χωριστά πρόστιμο).

Οι μεσαίες πολεοδομικές παραβάσεις (υπέρβαση μέχρι 40% του συντελεστή δόμησης και κάλυψης και μέχρι 20% του ύψους) καταβάλλουν κανονικά παράβολο και πρόστιμο και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση όταν ενταχθούν στην ταυτότητα του κτιρίου (αν και εφόσον αυτή προχωρήσει). Ενώ οι μεγάλες πολεοδομικές αυθαιρεσίες καταβάλλουν παράβολο και πρόστιμο με αντάλλαγμα «αναστολή» 30 ετών και δυνατότητα οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση, μέσω αγοράς συντελεστή.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind