Νέο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ετοιμάζει η κυβέρνηση

 

25584__aftheretaΣυνέπειες περιορισμένης κλίμακας συνεπάγεται τόσο για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων όσο και για το Δημόσιο η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ομόφωνα κήρυξε αντισυνταγματικό το νόμο που ισχύει έως σήμερα -και ψηφίστηκε το 2011- για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Ως γνωστόν, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι ο νόμος για τα αυθαίρετα είναι αντίθετος με το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον και απαγορεύει τη δόμηση εκτός όρων πολεοδομικού σχεδιασμού.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εκδώσει μετά το Πάσχα ειδική ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία τακτοποίησης, αλλά δεν έχουν ακόμα εξοφλήσει το πρόστιμο.

Με το σκεπτικό αυτό ο ισχύων νόμος -ουσιαστικά από τη δημοσίευση της απόφασης που αναμένεται έως το τέλος Ιουνίου- είναι πλέον ανεφάρμοστος και ανίσχυρος. Ωστόσο, όπως ξεκαθάριζαν στην «Κ» ανώτατες δικαστικές πηγές, η απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τους δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που έσπευσαν και ήδη τακτοποίησαν τα ακίνητά τους, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Ετσι, για εκείνους που ήδη προχώρησαν στη διαδικασία τακτοποίησης κάνοντας χρήση του νόμου (4014 του 2011) δεν αλλάζει τίποτα, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, και τα ακίνητά τους είναι εξασφαλισμένα για 30 χρόνια, όπως προβλέπει ο νόμος, ο οποίος ωστόσο εφεξής δεν θα ισχύει. Ομως όσοι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία, δηλαδή δεν έχουν καταθέσει τον απαιτούμενο φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν έχουν καταβάλει το προβλεπόμενο πρόστιμο, χάνουν την ευκαιρία, καθώς δεν θα μπορούν στο εξής να το πράξουν, αφού ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Υπάρχει όμως και μια ενδιάμεση κατηγορία ιδιοκτητών αυθαιρέτων, και συγκεκριμένα εκείνοι που έχουν μεν ξεκινήσει τη διαδικασία τακτοποίησης, αλλά δεν έχουν ακόμα εξοφλήσει το πρόστιμο. Σύμφωνα με πηγές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος θα εκδώσει μετά το Πάσχα ρύθμιση που θα διακανονίζει το θέμα.

Διορθωτικές παρεμβάσεις
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την κήρυξη του νόμου ως αντισυνταγματικού -μια εξέλιξη που ωστόσο αναμενόταν- η κυβέρνηση θα φέρει άλλο νόμο προς ψήφιση, ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος στο πλαίσιο της δικαστικής απόφασης. Κι αυτό γιατί το αρμόδιο υπουργείο, γνωρίζοντας την επικείμενη κρίση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, ήδη έχει επεξεργαστεί νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Τονίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο «δεν έκλεισε την πόρτα» για νέες ρυθμίσεις, καθώς με πλειοψηφία μιας ψήφου -13 υπέρ και 12 κατά- δεν δέχθηκε ότι ο νόμος για τα αυθαίρετα προσκρούει και στην αρχή της ισότητας πολιτών και ότι παραβιάζει το κράτος δικαίου. Αν έκρινε και για αυτούς τους λόγους αντισυνταγματικό τον νόμο, δήλωναν στην «Κ» ανώτατες δικαστικές πηγές, «τότε θα ήταν δύσκολο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις έστω στο πλαίσιο που καθόρισε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ».

Μετά όμως την απόρριψη, έστω και οριακά αυτών των λόγων αντισυνταγματικότητας, η κυβέρνηση μπορεί με διορθωτικές ρυθμίσεις να επαναφέρει διατάξεις για τα αυθαίρετα, ενώ στην πράξη παραμένει ανοικτό το θέμα της πραγματικής ισότητας και της ισονομίας καθώς… όσοι πρόλαβαν τακτοποίησαν, ενώ οι υπόλοιποι θα υποχρεωθούν να υπαχθούν σε αυστηρότερες ρυθμίσεις.
Κάτι που είχε κι άλλες φορές συμβεί στο παρελθόν, όταν για παράδειγμα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

Πάντως, η πραγματική ανισότητα, όπως δήλωνε με νόημα ανώτατη δικαστική πηγή, «ενυπάρχει και αφορά κυρίως τους χιλιάδες πολίτες που οικοδομούν νόμιμα και τηρώντας από την αρχή τους νόμους του κράτους». Κι αυτό είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα, την οποία ουδείς μπορεί να αντικρούσει.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind