Ξεκινά αγώνας δρόμου για νέες ιδιωτικοποιήσεις

 

taipedTo βάρος στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ρίχνει η κυβέρνηση με κορυφαίο γεγονός τις επίσημες ανακοινώσεις για την ανάπλαση του Ελληνικού που αναμένονται αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή στη Βουλή περιλαμβάνονται διατάξεις για τον ΟΔΙΕ και για την παραχώρηση δύο εκτάσεων στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Τη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να κάνει δεκτή τη βελτιωμένη προσφορά που υπέβαλε η κοινοπραξία υπό την Lamda Development για το Ελληνικό μαζί με τις εταιρείες Al Mabaar από το Αμπου Ντάμπι και Fosun από την Κίνα.

Πάρκο
Το τίμημα φθάνει τα 915 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας (είναι 25% υψηλότερο του αρχικού) και συνοδεύεται από 1,25 δισ. ευρώ τα οποία θα καταβληθούν από την κοινοπραξία για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου των 2.000 στρεμμάτων και την υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων ρεύματος και ύδρευσης. Το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει σε διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των χρημάτων (33%) που θα καταβληθεί με την υπογραφή.

Τα έργα αναμένεται να αρχίσουν το 2016 αφού προηγηθεί σειρά χρονοβόρων αδειοδοτικών διαδικασιών και εγκρίσεων. Οι επενδυτές δεσμεύονται με ποινικές ρήτρες να πραγματοποιήσουν επενδύσεις τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ από τις οποίες αναμένονται 50.000 νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1,2%. Παράλληλα το 30% των μελλοντικών κερδών του επενδυτή θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στο Δημόσιο για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης των 99 ετών, εφόσον η σωρευτική απόδοση της επένδυσης ξεπεράσει το 15%.

Υπογειοποίηση
Η υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου στο συγκεκριμένο σημείο θα δημιουργήσει ένα νέο παράκτιο μέτωπο μήκους τριών χιλιομέτρων το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες. Το σχέδιο της επένδυσης προβλέπει ότι τα δύο τρίτα της έκτασης (4.300 στρέμματα σε σύνολο 6.000) θα είναι χώροι πρασίνου και ουσιαστικά ισοδυναμούν με 1,5 φορά το Hyde Park του Λονδίνου.

Το σύνολο της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από τα 5,7 δισ. ευρώ της κοινοπραξίας, επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ αναμένονται από τους υπο-παραχωρησιούχους που θα νοικιάσουν εκτάσεις. Σε αυτούς θα συμπεριλαμβάνονται από μεγάλα θεματικά πάρκα και μεγάλες εταιρείες μέχρι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης καζίνο. Την ίδια στιγμή, η κοινοπραξία αναμένει τις τελικές υπογραφές με στόχο να ενισχυθεί και με τη συμμετοχή και άλλων «παικτών», όπως τα αμερικανικά funds York Capital και Third Point που διαθέτουν ήδη παρουσία στην Ελλάδα.

Ο Ιππόδρομος
Με το πολυνομοσχέδιο ξεμπλοκάρει, από ό,τι φαίνεται, και ο διαγωνισμός για την εκχώρηση της άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Με ειδική διάταξη αλλάζει το φορολογικό καθεστώς για τους ιδιοκτήτες αλόγων, αίτημα που είχαν θέσει μετά επιτάσεως στο ΤΑΙΠΕΔ οι δύο ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες που θέλουν να αναλάβουν το ιπποδρομιακό στοίχημα. Λογικά ανοίγει ο δρόμος ώστε το ΤΑΙΠΕΔ να βγάλει τα φύλλα του διαγωνισμού.

Οπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη «το εισόδημα που προκύπτει από την εκμετάλλευση μέχρι τριών δρομώνων ίππων δεν θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα», κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες αλόγων δεν χρειάζεται να τηρούν βιβλία. Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην επανενεργοποίησή τους και στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για τις ιπποδρομίες.

Στο νομοσχέδιο δίνεται και μια λύση σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του ΟΔΙΕ ως την εκκαθάρισή του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφού όπως αναφέρεται ο ΟΔΙΕ απαλλάσσεται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για τα χρέη του προς το Δημόσιο.

Δύο εκτάσεις
Με το πολυνομοσχέδιο μεταβιβάζονται, τέλος, στο ΤΑΙΠΕΔ δύο ακόμη εκτάσεις. Η πρώτη έχει εμβαδόν 950.000 τ.μ. στην περιοχή Θίννες Βαρθολομιού, Δήμου Πηνειού, στην Ηλεία. Η δεύτερη παραχώρηση αφορά έκταση 615.000 τ.μ. στην περιοχή Βερβερόντα (Πόρτο Χέλι).

Δώρο σε 35.000 νοικοκυριά με φωτοβολταϊκά σε στέγες
Δώρο σε 35.000 νοικοκυριά με φωτοβολταϊκά σε στέγες και σε 2.500 αγρότες κάνει η κυβέρνηση εξαιρώντας τις κατηγορίες αυτές από το «κούρεμα» στις ταρίφες που εισπράττουν.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που είχε τεθεί σε διαβούλευση το μεσοσταθμικό «κούρεμα» για τις ταρίφες των οικιακών και των αγροτικών φωτοβολταϊκών ήταν 29% και 26%. Τώρα περιορίζεται σε 18,5% και 22,5% αντίστοιχα.

Ετσι, για ιδιοκτήτη ενός οικιακού φωτοβολταϊκού η τιμή για το τρίτο τρίμηνο του 2012 ήταν 49,5 λεπτά η κιλοβατώρα και τώρα διαμορφώνεται στα 34 λεπτά.

Παράλληλα εξαιρούνται εντελώς της μείωσης φωτοβολταϊκά που δεν είχαν λάβει ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο και τα φωτοβολταϊκά σε στέγες που τοποθετήθηκαν ως το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Παπαστάθης Αργύρης
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ – Έντυπη Έκδοση

Speak Your Mind