“Ξεπαγώνει” η επένδυση 75 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα

 

kassiopiΜε προεδρικό διάταγμα εγκρίνεται το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για την ανάπλαση της έκτασης στην Κασσιώπη Κέρκυρας. Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα επιφανείας ή απλούστερα το δικαίωμα αξιοποίησης της συγκεκριμένης έκτασης παραχωρήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην αμερικανική NHC Capital με έδρα την Νέα Υόρκη η οποία είχε προσφέρει 23 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, κατά τους μήνες που μεσολάβησαν απαιτήθηκε η υλοποίηση νομοτεχνικών ενεργειών προκειμένου να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση της έκτασης, καθώς απόφαση του ΣτΕ  προέβλεπε ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Έστω και με καθυστέρηση περίπου 10 μηνών, η πρώτη άμεση διεθνής επένδυση σε δημόσια γη των τελευταίων 15 χρόνων, φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ θα επιτρέψει στην NHC να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιό της, προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την ανάπτυξη παραθεριστικών χρήσεων.

Τι προβλέπει το ΕΣΧΑΔΑ
Την ανάπτυξη χρήσης «παραθεριστικού-τουριστικού χωριού» στην έκταση 447 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης της Κέρκυρας.

Ειδικότερα, στη «ζώνη Ι» (Περιοχή παραθεριστικού − τουριστικού χωριού) συνολικής έκτασης 182 περίπου στρεμμάτων, επιτρέπονται οι χρήσεις παραθεριστικής κατοικίας και ξενοδοχείου, η επιφάνεια του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της συνολικώς επιτρεπόμενης δόμησης, ήτοι τα 7.280 τ.μ. Επιτρέπεται επίσης, η δημιουργία λιμένα, ενώ προβλέπεται:

  • μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης 0,2 για το σύνολο της έκτασης της ζώνης Ι.
  • Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη σε ποσοστό 50% στο σύνολο της έκτασης της ζώνης Ι.
  • ότι το κτίριο του ξενοδοχείου και τα κτίρια των υποδομών εστίασης και αναψυχής τοποθετούνται σε απόσταση 50 μέτρων τουλάχιστον από τη γραμμή αιγιαλού. Τα δε κτίρια κατοικίας και λοιπά κτίρια σε απόσταση 30 μέτρων τουλάχιστον από τη γραμμή αιγιαλού.
  • ότι οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που θα δημιουργηθούν μετά την πολεοδόμηση του παραθεριστικού − τουριστικού χωριού πρέπει να ανέρχονται σε 50% τουλάχιστον της προς πολεοδόμηση έκτασης.

Η ζώνη ΙΙ

Επίσης, η «ζώνη ΙΙ», συνολικής επιφανείας 265 περίπου στρεμμάτων, ορίζεται ως περιοχή προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου.

Συγκεκριμένη, η συγκεκρικένη ζώνη αποτελείται από τις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο ακίνητο. Στις πιο πάνω εκτάσεις διατηρείται ο δασικός χαρακτήρας και το φυσικό ανάγλυφο και απαγορεύεται κάθε δόμηση.

Επίσης, στη περιοχή της «ζώνης ΙΙ» επιτρέπεται, κατά τους ορισμούς της δασικής νομοθεσίας, η διαμόρφωση διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου, η τοποθέτηση ξύλινων περιπτέρων και υπαίθριων καθιστικών, καθώς και η, χάριν προστασίας και ασφαλείας του οικείου οικοσυστήματος και του παρακείμενου παραθεριστικού − τουριστικού χωριού, διάνοιξη δασικών οδών και εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας κατόπιν συνολικής μελέτης πυροπροστασίας.

Διάνοιξη τοπικής οδού

Όπως επισημαίνεται στο προεδρικό διάταγμα, για την εξυπηρέτηση της πρόσβασης στο ακίνητο, επιτρέπεται, υπό τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, η, διαμέσου της πιο πάνω περιοχής, οδική σύνδεση των δύο τμημάτων της Ζώνης Ι. «Η συγκεκριμένη επέμβαση πρέπει να είναι προϊόν περιβαλλοντικής εκτίμησης και εξαιρετικά περιορισμένης κλίμακας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των εκατέρωθεν δασικών εκτάσεων και της οικείας χλωρίδας και πανίδας» σημειώνεται.

Όσον αφορά τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων προβλέπεται η εγκατάσταση σχετικής μονάδας επεξεργασίας. Ακόμη μέρος των ομβρίων υδάτων θα συλλέγεται προς άρδευση του πρασίνου, ενώ η  κάλυψη των αναγκών ύδρευσης θα πραγματοποιείται είτε μέσω τοπικής μονάδας, είτε μέσω προβλεπόμενης μονάδας αφαλάτωσης στην ευρύτερη περιοχή της Κασσιώπης.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
http://www.capital.gr/news.asp?id=1923816

Speak Your Mind