Οι ξένες αεροπορικές προτιμούν τα περιφερειακά αεροδρόμια

 

LGAVΕντονη κινητικότητα παρατηρείται στην εγχώρια αεροπορική αγορά ενόψει της θερινής περιόδου με την κυριότερη δραστηριότητα να εντοπίζεται στα περιφερειακά αεροδρόμια. Ξένες αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο τα περιφερειακά αεροδρόμια ως βάσεις, όχι λόγω υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης ή υποδομών αλλά κυρίως λόγω χαμηλού κόστους χρήσης. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ότι θα χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων ως την πρώτη της βάση στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (Απρίλιος – Οκτώβριος 2013) η εταιρεία θα εξυπηρετεί από το αεροδρόμιο των Χανίων 26 ευρωπαϊκούς προορισμούς, εκ των οποίων οι 11 νέοι, με 106 πτήσεις την εβδομάδα και συνολικό αριθμό 500.000 επιβατών. Στα Χανιά θα σταθμεύει μόνιμα ένα αεροσκάφος, ενώ η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην πόλη αναμένεται να δημιουργήσει 500 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με εκπροσώπους της Ryanair. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ από αυτήν τη δραστηριότητα τα οφέλη για την τοπική οικονομία υπολογίζονται στα 250 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα πραγματοποιεί επίσης πτήσεις προς τη Ρόδο και την Κω από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις μετά τη συμφωνία ύψους 500.000 ευρώ που υπέγραψε με φορείς της Δωδεκανήσου.
Η ανακοίνωση της λειτουργίας της πρώτης βάσης της Ryanair στα Χανιά, πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τις αντίστοιχες ανακοινώσεις της Qatar Airways για έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Η νέα σύνδεση με τις ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει συνεχείς αποχωρήσεις αεροπορικών εταιρειών και ευλόγως γίνεται πλέον λόγος για τα πρώτα αισιόδοξα μη-
Η αεροπορική νύματα. Εκπρόσωποι του τουριστικού και αεροπορικού κλάδου χαρακτηρίζουν τις κινήσεις αυτές ως τα πρώτα ίχνη ανάκαμψης που επικεντρώνονται όμως στα περιφερειακά αεροδρόμια – με εξαίρεση την περίπτωση της Qatar Airways η οποία θα πετά από Αθήνα.
Νέες εταιρείες

Το κλίμα αισιοδοξίας έρχεται να εντείνει και η παρουσία νέων εταιρειών στα περιφερειακά αεροδρόμια. Από τις αρχές του 2013, ξεκινά πτήσεις με βάση το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου στοn Βόλο, η νέα εταιρεία χαμηλού κόστους, ελληνικών συμφερόντων, Hellas Airlines, της οποίας επικεφαλής είναι ο πρώην πιλότος κ. Β. Ραλάκης. Η εταιρεία αρχικά θα πετάει προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ηράκλειο, Γιάννενα και Σκιάθο, ενώ τη θερινή περίοδο θα ξεκινήσουν και τα δρομολόγια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα από Βόλο προς Μόσχα, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μαδρίτη, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό της εταιρείας. Παράλληλα από τον προσεχή Μάιο, η Sky Greece Airlines, θα επιχειρήσει να καλύψει το κενό που υπάρχει στις υπερατλαντικές πτήσεις, γεγονός όμως που αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη δυσπιστία από κύκλους της αεροπορικής αγοράς. Οι Ελληνοκαναδοί επιχειρηματίες κ. Π. Χειλάκος, Ν. Αλεξανδρής και Β. Αλεφάντης, που βρίσκονται πίσω από τη νέα εταιρεία, έχουν ανακοινώσει ότι σε πρώτη φάση η εταιρεία θα συνδέει την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη, το Μόντρεαλ, το Τορόντο και το Σικάγο.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind