Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες στην Ελλάδα είναι 5 εκατομμύρια

 

Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μια υποσημείωση στο κεφάλαιο για τα ακίνητα επισημαίνει ότι οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες στην Ελλάδα είναι… 5 εκατομμύρια.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι αυθαιρεσίες στην Ελλάδα είναι πάνω από 1 εκατ., ωστόσο, ο πενταπλασιασμός τους από την ΤτΕ σημαίνει ότι όλη η χώρα είναι ένα απέραντο… αυθαίρετο.

Πρόκειται κυρίως για κλείσιμο βοηθητικών χώρων όπως δώματα, κλιμακοστάσια ή πιλοτές καθώς και για επεκτάσεις σε αποθήκες ή δημιουργία ολόκληρων δωματίων σε εσωτερικούς χώρους στάθμευσης. Στα 5 εκατ. αυθαιρεσίες προσμετρώνται οι ημιυπαίθριοι χώροι που έχουν αλλάξει χρήση καθώς και διάφορες υπερβάσεις στο ύψος των κτιρίων, στον συντελεστή δόμησης ή ακόμη και στα μπαλκόνια ακινήτων που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Ολη η Ελλάδα είναι ουσιαστικά μια τεράστια πολεοδομική αυθαιρεσία για την οποία το κράτος έχει άμεση ευθύνη και σήμερα δεν μπορεί να κάνει τίποτε καθώς άφησε επί χρόνια να γίνονται σοβαρές ή μικρότερες παραβάσεις.

Ωστόσο, η αποκάλυψη της ΤτΕ ουσιαστικά δίνει το σήμα για μια γενικευμένη νομιμοποίηση μικρών ή μεγαλύτερων αυθαιρεσιών, νομιμοποίηση που μπορεί να γίνει είτε μέσω του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού είτε μέσω της Τράπεζας Γης που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από τη διαδικασία αυτή, φυσικά, πρέπει να εξαιρεθούν οι «καραμπινάτες» αυθαιρεσίες για τις οποίες πρέπει άμεσα να εκδοθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης. Πρόκειται κυρίως για ακίνητα που έχουν κτιστεί πάνω στο κύμα, σε αναδασωτέες εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές Natura κ.λπ.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=25911

Speak Your Mind