Ποια αυθαίρετα νομιμοποιούνται

 

afthairetaΜε αναθεώρηση αδείας θα μπορέσουν να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα που αφενός διαθέτουν άδεια για κάποιο τμήμα τους και αφετέρου οι υπερβάσεις δόμησης έχουν γίνει μέσα στα όρια του ιδεατού στερεού.

Στη λογική αυτή κινείται η προσπάθεια κατηγοριοποίησης των οικοδομικών παραβάσεων και «ακουμπάει» στη λογική που εισάγει στην οικοδομή και την πόλη ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

Έτσι, ως ήσσονος σημασίας παράβαση θεωρείται και η μη πιστή εφαρμογή των κατόψεων, σε ότι αφορά τη διαμερισματοποίηση των επιπέδων, όχι όμως ως προς τη τήρηση των κλιμακοστασίων, της πυρασφάλειας και γενικότερα τις οδεύσεις δημόσιου χαρακτήρα και τήρησης προδιαγραφών ασφαλούς εκκένωσης του κτηρίου. Οι τελευταίες είναι και πολύπλοκες από νομικής φύσης στην αντιμετώπισή τους καθώς ο ιδιοκτήτης τέτοιων χώρων θα πρέπει να στραφεί εναντίον του κατασκευαστή υποβάλλοντας μήνυση για απάτη.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν σήμερα πλήθος διαμερισμάτων όπου απουσία τεχνικού και νομικού ελέγχου έχουν παραβάσεις και έχει χρηματοδοτηθεί από τραπεζικά ιδρύματα η απόκτηση τους με δάνεια που έφταναν και το 100% της… εμπορικής αξίας όπως αυτή διαμορφώθηκε την περίοδο της μετα-ολυμπιακής εφορίας.

Όπως εκτιμά το υπουργείο Περιβάλλοντος και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος ποσοστό άνω του 70% από τα ακίνητα που έχουν εκμεταλλευθεί τη ρύθμιση της τακτοποίησης (ημιυπαίθριοι ή αυθαίρετα) εντάσσονται στην κατηγορία που διαθέτουν κάποια οικοδομική άδεια.

Η πλήρης νομιμοποίηση των πολεοδομικών αυτών παραβάσεων, μπορεί να δρομολογηθεί και μέσα από την εφαρμογή της ταυτότητας του κτηρίου, (το γνωστό πράσινο κουτί) που θα φιλοξενεί ψηφιακά την ιστορία του κτηρίου.

Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών ανάλογα με τον τύπο της πολεοδομικής παράβασης (κατ’ επέκταση ή/ και καθ’ ύψος υπέρβαση δόμησης, υπέρβαση κάλυψης, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων ή/ και οικοδομικής γραμμής) θα καθορίζονται και τα νέα προβλεπόμενα πρόστιμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα, καθώς ήδη έχει παραταθεί η δυνατότητα μεταβίβασης με την καταβολή του 30% του προστίμου νομιμοποίησης, γεγονός που αφορά κυρίως τουριστικά καταλύματα που πρέπει να αλλάξουν χέρια μέσα στο 2013.

Τα αυθαίρετα που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια θα μπορέσουν να «τακτοποιηθούν» μεν, αλλά θα παραμείνουν σε καθεστώς ομηρίας για τα επόμενα 30 χρόνια, όπως προβλέπει η ισχύουσα ρύθμιση.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=26288

Speak Your Mind