«Πράσινο» το κτίριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

 

emstΕπίσκεψη στο υπό κατασκευή Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποίησε ο ο αν. υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών.

Όπως τονίστηκε το νέο κτίριο θα έχει ενεργειακή κατανάλωση μειωμένη κατά 60%. Για τις αισθητικές επιλογές που έγιναν ώστε να αποδοθούν στην μη διατηρητέα όψη του κτιρίου, επί της Καλλιρρόης, όπου θα είναι και η είσοδος, στοιχεία της κοίτης του Ιλισού που κυλά από κάτω ενημέρωσε τον υπουργό ο αρχιτέκτονας κ. Βαγγέλης Στυλιανίδης.

Το εργοστάσιο ζυθοποιίας του ΦΙΞ το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος το 1957. Το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1959 εκτός από την τμηματική προσθήκη του 5ου ορόφου που έγινε το 1964. Το 1995 η εταιρεία Αττικό Μετρό προχώρησε σε μερική κατεδάφιση του κτιρίου πράγμα που ξεσήκωσε θύελα αντιδράσεων καθώς το κτήριο θεωρείτο απο τα σημαντικότερα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη.

Παρά τη μερική κατεδάφιση τμήματός του, το κτίριο εξακολουθούσε να διαθέτει σημαντικούς ενιαίους χώρους συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. και συνολικού όγκου 90.000 κ.μ. , που επέτρεπαν τη συγκέντρωση των κύριων λειτουργιών του Μουσείου, όπως μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, διοίκηση, αρχεία, βιβλιοθήκη, auditorium, εργαστήρια, πωλητήριο, καφενείο και εστιατόριο κ.ά

Το νέο μουσείο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Ιδιαίτερα, η γειτνίασή του με τον αρχαιολογικό χώρο και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ευνοεί την προσέλκυση ενός μεγάλου αριθμού ελλήνων και ξένων επισκεπτών της πρωτεύουσας

Ο κ. Τζαβάρας ασχολήθηκε και με το θέμα του παρακείμενου στεγάστρου του μετρό, που αποτελεί μία σοβαρή αισθητική όχληση, πόσω μάλλον όταν θα λειτουργεί το μουσείο, δεσμευόμενος ότι εντός των προσεχών ημερών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να αντιμετωπιστεί το θέμα αποτελεσματικά.

Το έργο άρχισε τον Νοέμβριο του 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2014.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=26273

Speak Your Mind