«Πράσινο φως» σε Ηλέκτωρ για ΧΥΤΑ

 

garbageΤο «πράσινο φως» για την υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία Ηλέκτωρ για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Φυλής έδωσε χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η σύμβαση έχει διάρκεια 3 μηνών, μέχρι να προκηρυχθεί ο «κανονικός» διαγωνισμός. Η εταιρεία είχε απομακρυνθεί τον Δεκέμβριο από τον ΕΔΣΝΑ, καθώς η σύμβασή της είχε λήξει τον Μάιο του 2011.

Η ιδιωτική εταιρεία Ηλέκτωρ (μέλος του Ομίλου Ελλάκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα) κατασκεύασε τη δεύτερη φάση του κυττάρου (σ.σ. την «προέκταση») του ΧΥΤΑ Φυλής και από το 2005 είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του. Ωστόσο η σύμβαση με την Ηλέκτωρ έληξε τον Μάιο του 2011 και η εταιρεία συνέχισε έκτοτε απλήρωτη, αναμένοντας την ανανέωση της σύμβασης. Ο διαγωνισμός για την υπογραφή νέας σύμβασης έγινε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2012, αλλά η διαδικασία επιλογής αναδόχου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Μέχρι να λυθεί το ζήτημα αυτό, ο ΕΔΣΝΑ δρομολόγησε την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Ηλέκτωρ της λειτουργίας του ΧΥΤΑ για ένα τρίμηνο, έργο με προϋπολογισμό 640.000 ευρώ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως, απέρριψε τη σύμβαση, όσο και την προσφυγή που κατέθεσε επί της αρχικής απόφασης ο ΕΔΣΝΑ.

Στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΕΔΣΝΑ προσέφυγε και πάλι, απομακρύνοντας παράλληλα την ιδιωτική εταιρεία από το ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ, τελικά η Επταμελής Σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε (υπ. αριθ. 707/2013) να εγκρίνει την υπογραφή της σύμβασης (το κόστος της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκε). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ηλέκτωρ θα παρέχει υποστηρικτικές εργασίες στον ΕΔΣΝΑ στο ημερήσιο μέτωπο διάθεσης των απορριμμάτων κατά το μέρος που οι ίδιες δυνάμεις του ΕΔΣΝΑ δεν θα επαρκούν και ιδίως στον τομέα της χωματοκάλυψης των απορριμμάτων. «Η σημερινή απόφαση της Μείζονος Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφενός λύνει το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τα ασυμβασιοποίητα έργα του Συνδέσμου, που κληρονομήσαμε, αφετέρου, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους έσπευσαν το καλοκαίρι να καταγγείλουν τη νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, υιοθετώντας ή κατασκευάζοντας αστήρικτες κατηγορίες περί σκανδάλου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind