Προβληματικό για τα μικρά νησιά το χωροταξικό του τουρισμού

 

xorotaksikoΤα παθήματα της Ισπανίας και της Τουρκίας δεν έχουν γίνει μαθήματα για τη χώρα μας. Αυτό αποδεικνύει το κείμενο του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό, που κατατέθηκε προς επεξεργασία στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας. Το κείμενο παραμένει άνευρο και χωρίς όραμα, όπως και το πλαίσιο που πρόκειται να αντικαταστήσει. Περαιτέρω, αντιμετωπίζει με έναν ισοπεδωτικό τρόπο τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, προκειμένου να επιτρέψει τη δημιουργία ακόμα και σε «κορεσμένα» ή μικρά νησιά τουριστικών χωριών προς πώληση, αντιγράφοντας το αποτυχημένο μοντέλο άλλων μεσογειακών χωρών.

Τροποποιήσεις
Παρά τις διαμαρτυρίες και τις αντιρρήσεις, που εκφράστηκαν κατά την περίοδο της διαβούλευσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν προχώρησε σε ουσιαστικές τροποποιήσεις του αρχικού κειμένου. Αλλαγές υπήρξαν στην κατηγοριοποίηση των νησιών, καθώς η Ανάφη και η Κίμωλος προστέθηκαν στην κατηγορία των τουριστικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων νησιών (στο προηγούμενο κείμενο ανήκαν στην κατηγορία των μικρών νησιών με προβλήματα ανάπτυξης). Ενώ μια ομάδα δέκα νησιών (Αλόννησος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Ιος, Κέα, Κύθνος, Μήλος, Σαμοθράκη, Τήνος, Φολέγανδρος) «μετακινήθηκαν» στην κατηγορία των νησιών με προβλήματα ανάπτυξης.

Η σημαντικότερη ίσως αλλαγή είναι η απάλειψη, από το νέο κείμενο, των χωρικών περιορισμών στη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (τουριστικών χωριών προς πώληση) και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αρκεί μια τροποποίηση των (ελάχιστων) περιορισμών που θεσπίστηκαν το καλοκαίρι με τον ν.4179/13 προκειμένου να επιτραπεί η ανέγερση τουριστικών χωριών ακόμα και σε μικρά νησιά ή νησιά υπερκορεσμένα τουριστικά. Το σημείο αυτό επισήμανε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: «Προωθείται, σε κάθε κατηγορία του εθνικού χώρου, η εισαγωγή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας, ενός προτύπου ανάπτυξης που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην υποβάθμιση τοπίων, τα οποία μέχρι τώρα αποτελούσαν εκ των απαράμιλλων συγκριτικών τουριστικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Η φιλοσοφία
Ενδεικτικό της φιλοσοφίας του προτεινόμενου νομοθετήματος είναι πως οι εν λόγω ρυθμίσεις προωθούνται ακόμα και σε ευαίσθητες περιοχές, όπως εκείνες που εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών και τα ελληνικά νησιά».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο περιορισμός της αρτιότητας 20 στρεμμάτων για τουριστικά καταλύματα σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών αναπτυσσόμενων τουριστικά περιοχών μειώθηκε στα 10 στρέμματα.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind