Προωθείται η δυνατότητα ανάκλησης έργων από το fast track

 

Τη δυνατότητα απένταξης από το καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track) επενδυτικών σχεδίων που είχαν υπαχθεί σε αυτό, αλλά δεν προχωρούν με ευθύνη του επενδυτή και όχι της δημόσιας διοίκησης θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός ολίγων ημερών.
getimage.aspx
Επιδόσεις
Η διάταξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη να περιληφθεί στο νομοσχέδιο, προκειμένου να προστατευθεί, όπως λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, το κύρος του θεσμού του fast track, καθώς και της αρμόδιας έως τώρα υπηρεσίας, του Invest in Greece. Με δεδομένο δε ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει την ίδρυση Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής που θα συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, θεσμός στον οποίο επιθυμεί το υπουργείο Ανάπτυξης να παρουσιάσει εξαρχής πολύ καλές επιδόσεις, η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να κατηγορηθεί για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο fast track τα οποία παραμένουν απλώς ασκήσεις επί χάρτου και στην καλύτερη περίπτωση… μακέτες. Η δυνατότητα ανάκλησης της ένταξης έργων που είχαν υπαχθεί στο fast track προβλεπόταν από την υφιστάμενη νομοθεσία μόνο στην περίπτωση που ο επενδυτής καθυστερούσε να υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή υπέβαλε ψευδή στοιχεία.

Η απόφαση αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης υπαγορεύθηκε εν πολλοίς από την εικόνα που έχει διαμορφωθεί ήδη σε ό,τι αφορά τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο καθεστώς fast track. Κανένα από τα 11 έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν έχει περάσει στη φάση της κατασκευής, πολλώ δε μάλλον στη φάση της παραγωγικής λειτουργίας, παρά το γεγονός ότι κάποια έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τουλάχιστον έργο, από τα πρώτα που εντάχθηκαν στο fast track, είναι υποψήφιο προς απένταξη.

Σε φάση αδειοδότησης, δηλαδή στη φάση της δραστηριοποίησης των επενδυτών ώστε να προχωρήσουν τις διαδικασίες σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες, βρίσκονται μόνο τέσσερα από τα έντεκα έργα, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν μέχρι στιγμής πλήρως ανενεργά, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, καθώς και στο περιβάλλον αβεβαιότητας της ελληνικής οικονομίας.

Αναμφίβολα, εκτός από τη δυσκολία εξεύρεσης των απαιτούμενων κεφαλαίων, σημαντικός λόγος για τη μη υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων παραμένουν τα προβλήματα αδειοδότησης από ορισμένες υπηρεσίες. Την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης απέδωσε την καθυστέρηση των επενδύσεων εν πολλοίς στις συναρμοδιότητες πολλών υπουργείων, εμπόδιο το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να υπερβεί με τη θέσπιση της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής.

Πέραν της νέας αυτής υπηρεσίας στο επικείμενο νομοσχέδιο θα περιληφθούν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίζονται εμπόδια που αφορούν την αδειοδότηση συγκεκριμένων έργων.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind