Προ δεύτερης ευρωκαταδίκης για βιολογικούς καθαρισμούς

 

Αυστηρή προειδοποίηση, ότι η Ελλάδα πρόκειται να παραπεμφθεί για δεύτερη φορά στο Ευρωδικαστήριο για την απουσία βιολογικών καθαρισμών στην Ανατολική Αττική απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πριν από ένα δεκαπενθήμερο, αντιπροσωπεία της Κομισιόν επισκέφθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος, επέστησε την προσοχή των Ελλήνων αξιωματούχων στις συνέπειες μιας δεύτερης καταδίκης για τη χώρα. Η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2007 για απουσία βιολογικών καθαρισμών σε αρκετές πόλεις και έχει ξεκινήσει η διαδικασία δεύτερης παραπομπής με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου. Εχοντας πληροφορηθεί την επικείμενη επίσκεψη, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος συγκάλεσε στα τέλη Ιανουαρίου σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με κύριο θέμα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Βορείων Μεσογείων, που σύμφωνα με τον αναθεωρημένο σχεδιασμό θα εξυπηρετήσει τους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου.

viologikos

Κατόπιν το υπουργείο εξέδωσε μια ανακοίνωση… καταγγελτικού χαρακτήρα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αδυναμία του να παρέμβει αποτελεσματικά. «Παρότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση θα μπορούσε να προχωρήσει, σημειώνεται εμπλοκή, η οποία οφείλεται στη μη ξεκάθαρη συναίνεση των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδας και ιδιαίτερα Ραφήνας – Πικερμίου», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε στη συνέχεια.

Οπως επισημαίνει ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος στην «Κ», η Επιτροπή ζήτησε από την ελληνική πλευρά να κινηθεί άμεσα, ιδίως για το θέμα του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων και του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας. Μάλιστα, στην περίπτωση του Κορωπίου, επισημάνθηκε ότι η καθυστέρηση στο ήδη δρομολογημένο έργο είναι αδικαιολόγητη. «Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα στο αμέσως επόμενο διάστημα», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Χάνεται δωρεάν χρήμα
Σε πρώτο επίπεδο, είναι πλέον άμεσα ορατός ο κίνδυνος να χαθούν πολύτιμα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Για τον μεν βιολογικό καθαρισμό Κορωπίου – Παιανίας έχουν ήδη δεσμευτεί από το ΠΕΠ Αττικής 124,8 εκατ. ευρώ, ενώ για το ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων και τα δίκτυα αποχέτευσης της περιοχής υπήρχε πρόβλεψη για τη δέσμευση 250 εκατομμυρίων. Στη δεύτερη περίπτωση, τα χρήματα πρέπει να θεωρούνται χαμένα. «Ο χρόνος που απομένει για την ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ είναι ελάχιστος για ένα τόσο μεγάλο έργο», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Πάσσιος, διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Εργων της ΕΥΔΑΠ. «Εκτιμώ ότι για την ολοκλήρωση των μελετών, τη δημοπράτηση και την κατασκευή του έργου απαιτείται στην καλύτερη περίπτωση μια τριετία».

Την ίδια άποψη έχει και ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ., κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Παρόλο που η Ελλάδα κινδυνεύει να καταδικαστεί ξανά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να πληρώσει υπέρογκα πρόστιμα, η κατασκευή των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική λιμνάζει εδώ και χρόνια, με ορατό κίνδυνο να χαθούν πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι», επισημαίνει σε πρόσφατη επερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind