Πύργος πολυτελών κατοικιών με υπογραφή Φόστερ στο Ελληνικό

 

ellinikoΜ’ ένα εντυπωσιακό βίντεο για το μέλλον του Ελληνικού η Lamda Development «γιόρτασε» την αποδοχή από το ΤΑΙΠΕΔ, της τεχνικής της προσφοράς και μένει πλέον η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς.

Τα πρώτα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη μεταμόρφωση του Ελληνικού βρίσκονται στο βίντεο που έχει αναρτήσει η εταιρεία στο διαδίκτυο.

Εκεί αναφέρεται ότι θα γίνουν επενδύσεις 7 δισ. ευρώ, θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα ανοικτά πάρκα στην Ευρώπη, έκτασης 2 εκατ. τ.μ. Επίσης, αποκαλύπτεται ότι θα κατασκευαστεί ένα εντυπωσιακό έργο, το Marina Residential Tower το οποίο θα αποτελέσει θεματικό τοπόσημο.

Πρόκειται ουσιαστικά για την «σφραγίδα» του διάσημου Βρετανού αρχιτέκτονα, Νόρμαν Φόστερ, ο οποίος έχει βραβευτεί για αντίστοιχους πύργους κατοικιών ή γραφείων σε άλλες πόλεις του κόσμου.

Αλλωστε, όποιος γνωρίζει το έργο του Φόστερ ξέρει ότι θέλει πάντα να βάζει τη σφραγίδα του με ένα έργο που γίνεται τουριστικός πόλος και σήμα κατατεθέν για την περιοχή.

Το Marina Residential Tower θα είναι προφανώς ένα εντυπωσιακό και πολυτελές κτίριο καταστημάτων με απίστευτη θέα και με διαμερίσματα που θα κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Θα βρίσκεται δίπλα στην πολυτελή μαρίνα η οποία θα φιλοξενεί ακριβά γιοτ.

Στο βίντεο αναφέρεται επίσης ότι θα αφαιρεθούν πάνω από 3 εκατ. τ.μ. τσιμέντο, θα ανακαινιστούν δεκάδες κτίρια, θα δημιουργηθεί μια παράκτια πόλη προσβάσιμη σε όλους για αγορές και ψυχαγωγία.

Σε ότι αφορά την τεχνική προσφορά, χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή την τεχνική προσφορά της εταιρείας, δηλαδή έδωσε το πράσινο φως στο σχέδιο ανάπτυξης που κατατέθηκε.

Οπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ η τεχνική προσφορά είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και « καταρχήν συμβατή με το σχετικό νομικό πλαίσιο αξιοποίησης, και κατά συνέπεια γίνεται αποδεκτή.

Σε επόμενη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς, αφού προηγουμένως έχει αποσφραγίσει τον φάκελο αποτίμησης του Ανεξάρτητου Αποτιμητή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά. Στη συνέχεια, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του διεθνώς εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της οικονομικής προσφοράς για το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης (“fairness opinion”).»

Μοναδική, επομένως, και σίγουρα η πιο σοβαρή εκκρεμότητα στο διαγωνισμό είναι να γίνει δεκτό το τίμημα που προτείνει η εταιρεία για την απόκτηση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», ώστε να αποφασιστεί η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία της αποσφράγισης της οικονομικής προσφοράς μπορεί να γίνει την επόμενη εβδομάδα και το θέμα να κλείσει μέσα στον Μάρτιο.

Η Lamda Development σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η LAMDA Development S.A. ανακοινώνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν της εισήγησης των συμβούλων του, έκρινε ότι η τεχνική προσφορά της Εταιρείας για την ανάπτυξη της έκτασης στο Ελληνικό, είναι καταρχήν συμβατή με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και σε αυτό το στάδιο γίνεται αποδεκτή.

Η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της Εταιρείας θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Video σχετικά με το πλάνο της LAMDA Development για την αξιοποίηση του Ελληνικού έχει αναρτηθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://youtu.be/ov-NKtCSKAg

Το πλάνο ύψους €7δισ  περιλαμβάνει τη δημιουργία πάρκου έκτασης 2 εκατομμυρίων τ.μ. – ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως – υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, με ελεύθερη πρόσβαση όλων των παραπάνω στο κοινό, καθώς και τουριστικές υποδομές, δημιουργώντας έτσι έναν προορισμό που αναμένεται να προσελκύσει 1.000.000 επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα».

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική εταιρεία προσήλθε στον διαγωνισμό έχοντας μαζί της πολύ ισχυρούς «συμμάχους» και συγκεκριμένα την κινεζικών συμφερόντων Fosun και την Al Maabar από το Aμπου Ντάμπι. μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate μικτής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής.

Ωστόσο, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική εταιρεία έχει έρθει σε επαφές και με άλλους μεγάλους επενδυτές από τις ΗΠΑ ώστε να εμφανιστεί πιο ισχυρή η πρότασή της για το Ελληνικό.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=30535

Speak Your Mind