Πώς θα προχωρήσει η αξιοποίηση της παραλιακής

 

marinafloisvosΗ αξιοποίηση της «γραμμής», μήκους 45 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο αποτελεί, όπως αναφέρουν πληροφορημένες πηγές, προσωπικό «στοίχημα» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήδη από τον Ιούλιο του 2012 (κατά τις προγραμματικές δηλώσεις) είχε προαναγγείλει την ίδρυση της εταιρείας Αττικό Παράκτιο Μέτωπο. Ωστόσο, λόγω της αδυναμίας ένταξης ενός από τα βασικότερα έργα ανάπλασης της παραλιακής, αυτό του Φαληρικού Όρμου στο ΕΣΠΑ 2007-2013 το «λίφτινγκ» της παραλιακής φάνηκε να «μπαίνει στο συρτάρι».
Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος επιτελική σύσκεψη για την πορεία αξιοποίησης του Φαληρικού Όρμου που αποτελεί –ιδιαίτερα σημαντικό- τμήμα της έκτασης από το Φάληρο έως το Σούνιο.  Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, κίνηση που «κυοφορούνταν» από καιρό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός είναι 370 εκατ. ευρώ, με το project να περιλαμβάνει την υλοποίηση ευρύτερων έργων ανάπλασης και δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου 530 στρεμμάτων (ύψους 150-170 εκατ. ευρώ),
αντιπλημμυρικών έργων (της τάξης των 160 εκατ. ευρώ) και λιμενικών έργων (αξίας 17 εκατ. ευρώ).
Παρά τον «αγώνα δρομου» το έργο παραμένει εκτός χρονοδιαγράμματος, καθώς αρχικά προβλεπόταν ότι ο ανάδοχος θα είχε επιλεγεί τον Ιανουάριο του 2013. Πλέον, στόχος είναι να ξεκινήσουν οι πρώτοι διαγωνισμοί για την ανάπλαση του φαληρικού μετώπου μέσα στους επόμενους μήνες.

Τι περιλαμβάνει ο φαληρικός όρμος
Η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαµβάνει έκταση 800 περίπου στρεµµάτων κατά µήκος ακτο- γραµµής µήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαµβάνει την παραλιακή ζώνη κατάντη των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού Ποταµού µέχρι το ∆ηµοτικό Αθλητικό Κέντρο (∆ΑΚ) του δήµου Παλαιού Φαλήρου.
Η περιοχή εφάπτεται στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόµου στο τέρµα της Λεωφόρου Συγγρού όπου και υλοποιείται το έργο της Λυρικής Σκηνής και της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης ως Κέντρο Πολιτισµού Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ενώ προς τα δυτικά εφάπτεται στην περιοχή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Το «τόξο» Φάληρο-Σούνιο
Όσον αφορά  στο ευρύτερο «λίφτινγκ» του παραλιακού μετώπου αποτελεί ένα από τα ελάχιστα έργα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του οποίου τα έσοδα δεν θα κατευθυνθούν στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση του δημόσιου χρέους. Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές,  συστάθηκε η Αττικό Παράκτιο Μέτωπο-που βρίσκεται, πλέον, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αξιοποίηση της παραλίας δεν «ανατέθηκε» στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Την ίδια στιγμή, τους τελευταίους μήνες επιδιώκεται η «ωρίμανση» σειράς εκτάσεων στην αθηναϊκή ριβιέρα από τις οποίες οι βασικότερες βρίσκονται στην Ανάβυσσο, το Λαγονήσι, τη Βούλα, τη Βάρκιζα, τον Άλιμο, το Παλαιό Φάληρο και τη Γλυφάδα. Τα ακίνητα στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να απαλλαγούν από ενδεχόμενα πολεοδομικά και νομοτεχνικά βάρη, ώστε η αξιοποίησή τους να προχωρήσει απρόσκοπτα.
Ας σημειωθεί ότι το έργο της ανάπλασης του παράκτιου μετώπου συνδέεται και με την υπόθεση των «παγωμένων» επεκτάσεων της Αττικής Οδού, καθώς η απόληξη των αυτοκινητοδρόμων-που έμεινε «στα χαρτιά»- στην Κατεχάκη έως την Λεωφόρο  Ποσειδώνος θα «έφερνε» πιο κοντά το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τα Νότια προάστια.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
http://www.capital.gr/news.asp?id=1959814

Speak Your Mind