Σε τροχιά ανάπτυξης η χειμερινή κρουαζιέρα

 

krouazieraΠοδαρικό στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για το 2014 κάνει σήμερα ο ΟΛΠ, που στις 11 το πρωί υποδέχεται το Costa Deliziosa, το οποίο θα αποβιβάσει 2.890 επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για το πρώτο από έξι κρουαζιερόπλοια που αναμένεται να καταπλεύσουν στον Πειραιά μέσα στον Ιανουάριο.

Ως ιδανικός προορισμός χειμερινής κρουαζιέρας, σύμφωνα με μελέτη, αναδεικνύεται η Ελλάδα, λόγω του ήπιου χειμώνα και της απουσίας μεγάλης μάζας των τουριστών.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα, η χειμερινή κρουαζιέρα είναι ένα ακόμα μέτωπο που μόλις πρόσφατα άρχισε να αξιοποιείται. Σύμφωνα με σχετική μελέτη για λογαριασμό της ΕΛΙΜΕ (Εταιρείας Λιμένων Ελλάδος) που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη ημερίδα για την κρουαζιέρα, μια σειρά παραγόντων έχει αποτρέψει την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού κρουαζιέρας στη χώρα μας.

Τα μειονεκτήματα

Μεταξύ των μειονεκτημάτων, η μελέτη εντόπιζε την έλλειψη κατάλληλων λιμενικών υποδομών, την απουσία ενός αρμόδιου δημόσιου φορέα προώθησης και προβολής της κρουαζιέρας, την απουσία προσωπικού εξειδικευμένου σε θέματα κρουαζιέρας, την εποχικότητα του τουρισμού, την έλλειψη τεχνολογικών μέσων για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος και –πώς θα μπορούσε να λείπει;– τη γραφειοκρατία.

Ο ήπιος χειμώνας και η απουσία της μεγάλης μάζας των τουριστών, σύμφωνα με τη μελέτη, αναδεικνύει την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό χειμερινής κρουαζιέρας. Οπως εξηγούν οι συντάκτες της, με χαμηλότερο κόστος συμμετοχής σε σχέση με τις θερινές κρουαζιέρες, οι χειμερινές εξορμήσεις στα ελληνικά νερά μπορούν, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, να παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής από μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων. Οι συμμετέχοντες –συνήθως ανώτερου μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου– μπορούν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, να απολαύσουν από χειμερινά σπορ, διαδρομές πεζοπορίας και ορειβασίας στα ελληνικά βουνά έως τη γνωριμία με τα ελληνικά κρασιά και την επίσκεψη σε μουσεία και αξιοθέατα. Η μελέτη υπολογίζει ότι η ανάπτυξη της χειμερινής κρουαζιέρας μπορεί να προσελκύσει άμεσα 100.000 επιπλέον επισκέπτες ετησίως στη χώρα μας.

Με τα έργα για την αναβάθμιση των υποδομών κρουαζιέρας του λιμένα (ύψους 120 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα κατά 95% από κοινοτικούς πόρους και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015) που εγκρίθηκαν πέρυσι από την Κομισιόν, ο Πειραιάς θα μπορούσε στα επόμενα χρόνια να παίξει ηγετικό ρόλο στην προώθηση (και) της χειμερινής κρουαζιέρας. Ο ΟΛΠ ήδη προσφέρει σε επιβάτες που θα διακινούνται μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου πρόσθετες εκπτώσεις έως και 30%, υλοποιώντας μία από τις βασικές προτάσεις της μελέτης της ΕΛΙΜΕ.

Επιπλέον προτάσεις

Η μελέτη προτείνει επίσης, μεταξύ άλλων, τη συντονισμένη προβολή των ελληνικών λιμένων, την αναδιοργάνωσή τους ώστε να μπορούν να υποδέχονται κρουαζιερόπλοια όλο τον χρόνο και συνέργειες με προορισμούς γειτονικών χωρών.

Σε μια χρονιά που αναμένεται δύσκολη για τον τουρισμό κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ενίσχυση της χειμερινής κρουαζιέρας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind