Σημαντικά οφέλη από τη νομιμοποίηση τουριστικών επαύλεων

 

toyristikiepavliΣταθερά ετήσια φορολογικά έσοδα 15 έως 20 εκατ. ευρώ θα προκύπτουν από το 2015 και μετά σε ετήσια βάση για τα δημόσια ταμεία από τη νομιμοποίηση της τουριστικής λειτουργίας επαύλεων και κατοικιών ή την αξιοποίησή τους για πρώτη φορά για τουριστικές μισθώσεις.

Στην εν λόγω εκτίμηση προχωρεί υψηλόβαθμο στέλεχος του τουριστικού επιτελείου, λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι στιγμής εξέλιξη της διαδικασίας χορήγησης ειδικών σημάτων λειτουργίας για τουριστικές επαύλεις και κατοικίες. Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών επαύλεων και κατοικιών σπεύδουν από την αρχή του έτους να νομιμοποιήσουν την τουριστική λειτουργία των επιχειρήσεών τους, καθώς ο τελευταίος νόμος Κεφαλογιάννη, που συνοδεύθηκε με σχετική υπουργική απόφαση, προβλέπει αυστηρό πρόστιμο 50.000 ευρώ για όσους ενοικιάζουν τις επιχειρήσεις τους παράνομα, χωρίς ειδικό σήμα. Παράλληλα, μια άλλη κατηγορία ιδιοκτητών, λόγω και της απλοποίησης των σχετικών αδειοδοτικών διαδικασιών που έφερε ο νόμος, το θεώρησαν ευκαιρία να αξιοποιήσουν τουριστικά για πρώτη φορά τις επαύλεις και τις κατοικίες τους. Οπως αναφέρει στην «Κ» το στέλεχος του τουριστικού επιτελείου, αν και αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις για την εφαρμογή του νόμου Κεφαλογιάννη σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση της τουριστικής δραστηριότητας των επαύλεων και κατοικιών, εκ του αποτελέσματος, δηλαδή από την εισροή που εκτιμάται ότι θα υπάρχει στα δημόσια ταμεία, κρίνεται επιτυχής. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σε διάστημα δύο μηνών έχουν δοθεί 350 ειδικά σήματα λειτουργίας από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ για επαύλεις και κατοικίες, ενώ σε λίγες ημέρες θα έχουν δοθεί άλλα 150. Για να αντιληφθεί κανείς τη ροή χορήγησης που υπάρχει αυτή την περίοδο, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη την περίοδο 2012-13 είχαν δοθεί 35 ειδικά σήματα λειτουργίας για κατοικίες και επαύλεις ενώ το τελευταίο δίμηνο έχουν δοθεί ή αναμένεται να δοθούν άμεσα 110 σήματα. Αντίστοιχα στις Κυκλάδες δόθηκαν πέρυσι 29 σήματα και το τελευταίο δίμηνο έχουν δοθεί ή αναμένεται να δοθούν άμεσα 200 σήματα.

Τα 500 καταλύματα που μέχρι στιγμής φαίνεται πως είναι σίγουρο ότι θα ενταχθούν από φέτος στην τουριστική οικονομία έχουν δυναμικότητα περίπου 5.000 κλίνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στελέχους, στις εν λόγω κλίνες θα πραγματοποιηθούν φέτος περί τις 300.000 διανυκτερεύσεις, πραγματοποιώντας τζίρο περίπου 30 εκατ. ευρώ, που θα αποφέρει φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ. Για το υπόλοιπο του 2014 έως και το 2015, το υψηλόβαθμο στέλεχος του τουριστικού επιτελείου εκτιμά πως ο αριθμός των κλινών που θα ενταχθούν στο σύστημα θα τριπλασιασθεί, ανεβάζοντας κατ’ αναλογία τον τζίρο και τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Παράλληλα, προσθέτει ότι τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς τις επαύλεις επιλέγουν άτομα κυρίως υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Πηγή: Η Καθημερινή της Κυριακής

Speak Your Mind