Σπάει ο κύκλος των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο

 

ktimatologio«Αν κάποιος μετρούσε τα καταγεγραμμένα δικαιώματα τότε η Ελλάδα θα είχε διπλάσια επιφάνεια». Αυτό φέρεται να δήλωσε στους ΝΥΤ ο νέος πρόεδρος της Κτηματολόγιο ΑΕ.

Είναι όμως πράγματι έτσι;

Σίγουρα αυτό ίσχυσε σε περιοχές που είχαν τη χρυσή εποχή των ακινήτων τεράστιες αξίες, όπως τα περιζήτητα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως Μύκονος και Σαντορίνη, την κτηματογράφηση των οποίων είχε αναλάβει στη δεκαετία του 1990 το γραφείο του πρώην προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνου.

Τα γεωχωρικά δεδομένα που προέκυψαν από τις ορθο-φωτογραφίσεις των δορυφόρων ανέδειξαν αποκλίσεις από τα υφιστάμενα τοπογραφικά διαγράμματα -όπου αυτά συνόδευαν συμβόλαια- που ξεκινούσαν από 10% και έφταναν στο 45%, όταν οι μετρήσεις γίνονταν με μια απλή… κορδέλα. Παρόλα αυτά τόσο οι προσφυγές διευθετήθηκαν στην δεκαετία, όμως κάποιοι νομικοί διατείνονται ότι το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό.

Αντίθετα με ζητήματα εντυπωσιασμού, που πραγματεύεται το περίφημο άρθρο των ΝΥΤ, όπως την ολοκλήρωση του έργου κατά 7% και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, που αποτελούν τη φωτογραφία μιας εποχής από το παρελθόν, τα σημερινά δεδομένα θέλουν την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το 2020, καθώς σύμφωνα με το νέο πρόεδρο της Κτηματολόγιο «έχει ολοκληρωθεί το 18% του έργου, ένα 40% είναι υπό εξέλιξη και το υπόλοιπο 42% θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι».

Κλειδί όπως πάντα η χρηματοδότηση, αλλά και ο κατάλληλος τρόπος παρακολούθησης του έργου.

Αισιοδοξία

Στην Κτηματολόγιο, η οποία θα απορροφήσει και τον ΟΚΧΕ υπάρχει αισιοδοξία ότι ο φαύλος κύκλος των ενστάσεων μεταξύ των μελετητών θα σπάσει υπό την προϋπόθεση ότι κάθε ανάδοχος δεν θα μπορεί να υλοποιήσει περισσότερες της μιας προγραμματικής σύμβασης.

Επιπλέον ο ιδρυτικός νόμος του έργου δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης όχι απλά της κτηματογράφησης, αλλά και της δημιουργίας του περιουσιολογίου καθώς πέρα από τα ιδιοκτησιακά και γεωγραφικά δεδομένα, τα υπόβαθρα μπορούν να παραλάβουν πληροφορίες που -σε συνδυασμό με την ταυτότητα του κτηρίου-, θα αποτελούν τον big brother της ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στην ημερίδα re-engineering Greece που διοργάνωσε ο ΣΠΜΕ, οι διαγωνισμοί για τις υπόλοιπες περιοχές θα έχουν προκηρυχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=27376

Speak Your Mind