Σταθμός ΚΤΕΛ μαζί με εμπορικό κέντρο στον Ελαιώνα

 

elaionasΣχέδιο για την κατασκευή σύγχρονου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων σε συνδυασμό με εμπορικό κέντρο, με ΣΔΙΤ και σε διάστημα δύο ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης.

Ο σταθμός θα γίνει στον Ελαιώνα και εκτιμάται ότι στις αρχές του 2013 θα έχει περάσει νόμος για το θέμα. Ο υπουργός είπε ότι μέσα στο μήνα θα είναι έτοιμες οι τελικές ρυθμίσεις ώστε από τις αρχές του έτους να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και σε δύο χρόνια να είναι έτοιμος να λειτουργήσει. Το έργο, όπως είπε ο υπουργός, μπορεί να προχωρήσει με ΣΔΙΤ, με σύμπραξη του Δημοσίου, των Υπεραστικών Λεωφορείων και τρίτου επενδυτή. Το Δημόσιο θα συμβάλει με την παραχώρηση της γης, ο δε επενδυτής μαζί με τα ΚΤΕΛ θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση της κατασκευής και λειτουργίας του σταθμού.

Ο νέος σταθμός 38.500 τετραγωνικών μέτρων θα συνδυάζει υπεραστικές και αστικές συγκοινωνίες, μέσα σταθερής τροχιάς και χώρους στάθμευσης με πάρκινγκ 480 θέσεων.
Θα διαθέτει  29.000 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερους χώρους και πράσινο, ενώ 1.500 τετραγωνικά μέτρα θα είναι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, 11.000 τετραγωνικά μέτρα θα δοθούν, σε εμπορική χρήση για να είναι ελκυστική η επένδυση και για τον ιδιώτη-επενδυτή.

Οι σχετικές τεχνικές προμελέτες έχουν ολοκληρωθεί από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, η οποία θα αναλάβει επίσης τη χωροταξική ρύθμιση και τη γενική επίβλεψη της κατασκευής του έργου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 120 εκατομμύρια ευρώ και το έργο θα μπορεί να δοθεί σε λειτουργία σταδιακά εντός 2 ετών από την έναρξή του.

Υπενθυμίζεται οτι τον περασμένο Μάιο είχε υπογραφεί Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Αττικό Μετρό, του δήμου Αιγάλεω και των ΚΤΕΛ για την δημιουργία του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Βοτανικό, όπου θα μεταφερθούν οι δύο υπάρχοντες σταθμοί του Κηφισού και της Λιοσίων.

Η μετεγκατάστασή των ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων στον Eλαιώνα, περιοχή η οποία όχι μόνο εξυπηρετείται από το μετρό αλλά αποτελεί και κόμβο βασικών οδικών αξόνων (λεωφόρο Π. Ράλλη, Ιερά Οδό κ.τ.λ.), αναμένεται να αυξήσει η επιβατική κίνηση που θα ξεπεράσει τους 35.000 επιβάτες ημερησίως, τροφοδοτώντας και το μετρό.

Για τον σταθμό των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα έχει γίνει μελέτη από το ΕΜΠ που προβλέπει τη μεταφορά των δύο ΚΤΕΛ (Κηφισού και Λιοσίων) σε μια έκταση 90 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 45 θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΚΤΕΛ. Ο νέος σταθμός, σύμφωνα με τη μελέτη θα κατασκευαστεί στα 22 στρέμματα, ενώ τα υπόλοιπα 23 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικές χρήσεις (ξενοδοχείο, τράπεζες, καταστήματα, φαρμακεία, σουπερμάρκετ).

Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η πρόθεση ένταξης 11.000 τμ. εμπορικών χρήσεων στο σταθμό καθώς, πολύ κοντά, και συγκεκριμένα στον Βοτανικό, υπάρχει το εμπορικό κέντρο του επιχειρηματία Μπ. Βωβού, το οποίο είναι κατασκευασμένο σε ποσοστό 75% Η εταιρεία που έχει κάνει αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99 αναμένει να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρώσει το 50.000 τ.μ. έργο.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=25935

Speak Your Mind