Στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού ποντάρει τώρα το ΤΑΙΠΕΔ

 

lgatΜετά τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, η επόμενη μεγάλη αποκρατικοποίηση στην κατηγορία των ακινήτων είναι εκείνη του Ελληνικού. Το ΤΑΙΠΕΔ παρείχε πρόσφατα νέα παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014 για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι οι νέες καθυστερήσεις έχουν στόχο μια άτυπη κυβερνητική διαβούλευση έτσι ώστε η συγκεκριμένη μεγα-αποκρατικοποίηση να έχει τη μεγαλύτερη πολιτική στήριξη. Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Την περασμένη Παρασκευή το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε ότι κηρύχθηκε άγονος και ο δεύτερος διαγωνισμός για την αξιοποίηση ακινήτου στην Αφάντου Ρόδου, ενώ άγονος κηρύχθηκε και ο διαγωνισμός αξιοποίησης των τεσσάρων ακινήτων για ισάριθμες ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας. Στο παρελθόν, το ΤΑΙΠΕΔ επιχείρησε να δημοπρατήσει και δύο Ξενία, εκείνο της Ανδρου και της Τσαγκαράδας, χωρίς όμως επιτυχία, δεδομένου ότι δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος στη συγκεκριμένη πρόσκληση που δημοσιοποίησε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Το ΤΑΙΠΕΔ πάντως ποντάρει στο Ελληνικό, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Η επιτυχής κατάληξη στον διαγωνισμό παραχώρησης του Αστέρα Βουλιαγμένης έχει ανεβάσει τον πήχυ για το ΤΑΙΠΕΔ καθώς το Ελληνικό, αν και δεν συναγωνίζεται σε ομορφιά και πρεστίζ το «Μικρό Καβούρι», εντούτοις η έκτασή του είναι 20 φορές μεγαλύτερη από το συγκεκριμένο ακίνητο και η επίπτωση στην ελληνική οικονομία θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ μετέθεσε για άλλη μία φορά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις 30 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών ήταν η 29η Ιουλίου 2013, αλλά στη συνέχεια έλαβε διαδοχικές αναβολές. Η τελευταία Στη διαδικασία προθεσμία που είχε τεθεί αφορούσε τη 15η Δεκεμβρίου, αλλά φαίνεται ότι και αυτή η προθεσμία δεν θα τηρηθεί. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την καθυστέρηση στην άτυπη εσωτερική διαβούλευση που διεξάγεται στην κυβέρνηση προκειμένου να είναι σε γνώση της η συμφωνία. Αν και η σχετική συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, γίνεται μια εκ των προτέρων άτυπη δημόσια διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου τα τελευταία να γνωρίζουν τους βασικούς άξονες του γιγαντιαίου σε όγκο σχεδίου σύμβασης του Ελληνικού.

Επιπλέον, σύμφωνα με στέλεχος κοντά στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, επέρχεται και νέα αλλαγή των όρων παραχώρησης του ακινήτου, όπου ο επενδυτής σε κάθε δεδομένη περίοδο ανάπτυξης του ακινήτου δεσμεύεται να πραγματοποιήσει συγκεκριμένο ύψος επενδύσεων. Σε περίπτωση που καταστρατηγήσει τον συγκεκριμένο όρο, από ένα όριο κι έπειτα (π.χ. λιγότερο από 50% της δέσμευσης σε μια τριετία ή πενταετία), τότε θα ενεργοποιείται ρήτρα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Στελέχη της αγοράς παραδέχονται ότι η συμφωνία που ξεκίνησε να συζητιέται στο τέλος του 2011 δεν έχει καμία σχέση με αυτή που τελικά θα υπογραφεί. Επίσης, καθώς ξεκαθαρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με το ακίνητο, μεγιστοποιείται η αξία τόσο για τους πωλητές (ΤΑΙΠΕΔ, ελληνικό Δημόσιο) όσο και για τους υποψήφιους αγοραστές. Τέλος, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι το ΕΣΧΑΔΑ για το Ελληνικό σίγουρα θα περιλάβει την πρόβλεψη δημιουργίας καζίνο, αλλά η εκχώρηση της σχετικής άδειας θα γίνει σε δεύτερο χρόνο με διαγωνισμό από το ελληνικό Δημόσιο.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind