Στην τελική ευθεία το ΣΟΑΠ για την Αθήνα

 

athensΤον Οκτώβριο αναμένεται να παρουσιαστεί το πρόγραμμα των δράσεων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) για το κέντρο της Αθήνας, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννη Μανιάτη, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, οι οποίοι εξέφρασαν την ξεκάθαρη πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του κέντρου της πρωτεύουσας.

«Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης, που είναι η μόνη διέξοδος για να επιλύσουμε στρεβλώσεις και να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη της Αθήνας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Μόνο με τέτοιες δράσεις μπορούμε να γίνει και πάλι η χώρα βιώσιμη» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Ανέφερε δε ότι «πολιτική βούληση υπάρχει και είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ως ΥΠΕΚΑ μέσω του οργανισμού ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας και ως κυβέρνηση ώστε σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, που είναι ο επισπεύδων φορέας του προγράμματος, να αντιμετωπίσουμε ολιστικά τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας».

Την πρόθεση όλων για στενή συνεργασία, «ώστε να γίνει πράξη το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Το ΣΟΑΠ αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο, που σχεδιάσαμε, προτείναμε και χρηματοδοτούμε, προκειμένου να αποκτήσει η Αθήνα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που περισσότερο από κάθε φορά χρειάζεται: οικονομική αναζωογόνηση, βιώσιμη ανάπτυξη, ποιότητα ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.

Βασικοί στόχοι του ΣΟΑΠ για το κέντρο της Αθήνας, όπως διαμορφώνονται σε προκαταρκτικό στάδιο, είναι η στήριξη της οικονομικής βάσης, η ανάκτηση της κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής, η επανακατοίκηση, η αποκατάσταση συνθηκών ασφάλειας και νομιμότητας, η ανάκτηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών και πολεοδομικής λειτουργίας, η ενίσχυση της ταυτότητας και της εικόνας της πόλης, καθώς επίσης και η βελτίωση των μηχανισμών διακυβέρνησης, σχεδιασμού και συμμετοχής.

Στη σύσκεψη, ο υπουργός ΠΕΚΑ και ο δήμαρχος Αθηναίων έθεσαν ως άμεση προτεραιότητα, το συντονισμό των δράσεων για την υλοποίηση του ΣΟΑΠ μεταξύ των διάφορων εμπλεκομένων τομεακών πολιτικών, των υπουργείων και άλλων κρατικών φορέων, η συνεργασία με τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς επίσης και η ευρεία συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, αφού το σχέδιο πρόκειται να τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη εβδομάδα η επιτροπή που συντονίζει τη δράση θα παραλάβει τα παραδοτέα της πρώτης φάσης, ενώ άμεσα θα δρομολογηθούν εκείνες οι παρεμβάσεις, θεσμικού χαρακτήρα, που θα επιτρέψουν να προχωρήσει η προώθηση ολοκληρωμένων στρατηγικών αστικού σχεδιασμού για να επιλυθούν κρίσιμα και σύνθετα προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και ποιότητας ζωής.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ακόμα η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του δήμου Αθηναίων Εύα Κοντοσταθάκου, η πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Βιβή Μπάτσου, καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στελέχη του ΥΠΕΚΑ, του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δήμου Αθηναίων – ΟΡΣΑ – Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανατέθηκε στο πανεπιστήμιο ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενα α) την επεξεργασία του ΣΟΑΠ β) την πρόταση μοντέλου ταμείου αστικής ανάπτυξης (ΤΑΑ) για το Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Συμμετοχών JESSICA, καθώς και στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προτάσεων θεσμικών παρεμβάσεων για τη λειτουργία του ΤΑΑ.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=28354

Speak Your Mind