Στον «πάγο» προσωρινά η δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών

 

euΣτον «πάγο» αλλά όχι επ’ αόριστον φαίνεται ότι βρίσκεται το θέμα της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η θέσπισή τους περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως είχε ανακοινωθεί και από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη, το ζήτημα έχει «παγώσει» με πρωθυπουργική εντολή, αλλά δεν έχει εγκαταλειφθεί και αναμένεται να επανεξετασθεί το νέο έτος.

Πρόκειται άλλωστε για ρύθμιση η οποία υποστηρίζεται ένθερμα από τη Γερμανία, αλλά βρίσκει αντίθετη τη Γαλλία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Κομισιόν από την πλευρά της διά του αντιπροέδρου της και αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου κ. Ολι Ρεν επιβεβαιώνει την αλλαγή της στάσης της υπέρ των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, υπό την προϋπόθεση βεβαίως αυτές να είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ι. Τσουκαλά, ο κ. Ολι Ρεν επισήμανε ότι ΕΟΖ μπορούν να ιδρύονται στην επικράτεια των κρατών-μελών και οι επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε αυτές μπορούν να λαμβάνουν στήριξη για νέες επενδύσεις, μεταξύ άλλων, με την προϋπόθεση ότι η στήριξη αυτή παρέχεται βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο, η λειτουργία των ΕΟΖ απαιτεί σημαντικές διοικητικές ικανότητες στο πλαίσιο των κυβερνήσεων των χωρών που τις φιλοξενούν, ώστε να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις. Εάν η δημιουργία των ΕΟΖ συνεπάγεται φοροαπαλλαγές και άλλου είδους διευκολύνσεις, πρέπει να προβλέπονται οι κατάλληλοι διοικητικοί έλεγχοι.

Ταυτόχρονα, όπως προσέθεσε ο κ. Ολι Ρεν πρέπει να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι φοροδιαφυγής και ενδοομιλικών συναλλαγών οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τα έσοδα. Ο ίδιος τέλος τόνισε ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαδικασία ανασκόπησης της εμπειρίας που σχετίζεται με τη λειτουργία των ΕΟΖ.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind